Rostad Chili

Ta gärna chili av lite större modell – dels för att det blir lättare att arbeta med, men även för att de ofta är något mildare.

Om du har en grill på gång är det lättast att bränna chilifrukterna på den – gärna när det fortfarande brinner. Annars lägger du dem i ugnen under grillelementet, fast mexicanarna grillar dem gärna över gaslågan på spisen.

Skalen ska bli svarta och lite bubbliga. Lägg de grillade chilisarna i en skål med lock eller plast över, alternativt i en tjock tålig plastpåse (som klarar av hettan) så de får ånga för att sedan bli lättare att skala.

Om du ska servera dem som de är med lite olivolja över kan du dela dem längs med och förutom att skala dem ta ur kärnor, skaft och vener.

Men om du vill kan du använda dem till nästa recept; ostfyllda friterade chilisar. Då ska de vara så hela som möjligt så då tar man ta bort skaftet och försöker få ut kärnor och vener uppifrån så gott det går. Eventuellt behöver du göra ett litet snitt en bit ner längs med chilifrukten också.

Åter till detta recept: Lägg chilihalvorna på ett fat och ringla olivolja över, några korn flingsalt och eventuellt lite tunt skivad vitlök.

Det här tillbehöret kan göras i ordning i god tid i förväg – då kan man använda lite större mängd olja att förvara chilin i. Oljan sparar du sedan i en burk i kylen – den ger fantastisk smak till de flesta rätter!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*