Limevaniljmousse, kokos & mango

2056560

Moussetårtor har blivit lite av en favorit i Katinkas Kitchen. Det började med att barnen fick önska smaker till sin överraskningstårta vid födelsedagarna. En önskan var choklad och hallon som blev en kladdkakebotten med härligt syrlig hallonmousse. En annan önskan var mango och passionsfrukt som blev tryfflig chokladbotten med mangomousse och passionsfruktstopping.

Tidigare i 2056561veckan ville jag ha en färdig efterrätt som skulle passa efter thailändsk gryta och vara praktiskt förberedd för att bara ställa fram till gästerna. Det blev den här tropiska moussetårtan/kakan/desserten som blev riktigt lyckad. Den är både vacker och god och har den stora fördelen att den ser mycket mer avancerad ut än den är att göra. Gör den dagen innan så är allt klart för att bara ställa fram den till de glada gästerna.2056562

Du behöver:

Till kokos(topps)botten: (det är samma smet som i min mormors ljuvliga kokostoppar – gör 20565652056563gärna dubbel sats och få ett gäng goda kokostoppar på köpet:)2056566

Drygt 4 dl riven kokos – gärna ekologisk, tycker jag och dottern:)

1½ dl strösocker

1 ägg, lätt uppvispat med en gaffel i ett glas innan du tillsätter det till smeten

50 g smör, skuret i kuber

Till moussen:

5 dl vaniljyoghurt

1 1/2 – 2 dl färskpressad limejuice

1/2-1 dl strösocker eller florsocker (för att det löser sig lättare i vätskan)2056567

1/2 vaniljstång – det urskrapade krämiga förinnehållet eller 1/2 tsk äkta vaniljfrön som nu finns att köpa på 1391537_748496031842625_705520159_nburk i de flesta matvaruraffärer

6 gelatinblad

2 dl vispgrädde (jag använder alltid laktosfri grädde)

Till topping:

1 paket frusen mango (finns glädjande nog ofta att köpa numera i flera affärer, jag köpte min från Picard och den var verkligen god och fin), mixad tillsammans med någon tsk socker och några droppar färskpressad citronjuice (smaka av)

Gör så här med kokos(topps)botten:

Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Det gör man faktiskt bäst med händer som först tvättats ordentligt i varmt vatten och sedan sköljts i kallt vatten för att det inte ska bli för kladdigt med smöret.

Tryck degen i en smord form med löstagbara höga kanter. Jag använder en med teflonbeläggning. Tänk på att bara smörja formen en liten bit upp – där botten ska vara. Högre upp på formens kanter ska moussen vara och den behöver inte få smör på sig.

Grädda i 175 grader i ugnen i ca 10-20 minuter tills gyllene och lite knapriga i kanten – passa så inte bränns.

Låt svalna och ställ åt sidan medan du gör moussen.

Gör så här med moussen:

Pressa limefrukterna. Rör ut saften med sockret så sockret löser sig.

Häll vaniljyoghurten i en bunke, rör ner limejuicen och sockret. Smaka av så att balansen mellan den syrliga limen och sockret verkar bra. Tänk på att grädden tillkommer senare, och att det syrliga ofta framträder ännu mer när moussen svalnar.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i en bunke eller en tallrik. Lägg ner ett gelatinblad i taget i det kalla vattnet så de inte bara klibbar ihop till en gröt.

Vispa grädden i en separat bunke till ganska välvispad fluffig vispgrädde utan att det blir smör. Ställ grädden åt sidan medan du tar hand om gelatinet.

Sätt på en kastrull med vatten så att det börjar koka.

Lyft upp gelatinbladen tillsammans med det vatten som naturligt följer med och lägg gelatinet i en metallbunke som du sedan ställer eller håller över kastrullen med kokande vatten. Rör med en sked i gelatinet hela tiden så smälter det snabbt över värmen. Lyft bort bunken från värmen när gelatinet är helt flytande.

Ta ett decilitermått och lyft upp nästan en dl med yoghurt-limeblandningen och häll den i det smälta gelatinet. Rör runt så det blandas och häll blandningen direkt ner i bunken med yoghurtblandningen. Rör runt ordentligt. Vänd sist ner den vispade grädden och rör ihop så det blir en jämn fluffig smet.

Häll smeten över den avsvalnade botten i formen. Ställ formen svalt i kylen att stelna. Det tar sin tid för gelatin att stelna. Därför är det lämpligt att göra alla moment fram till nu dagen innan.

Samma dag som du ska servera tårtan eller strax innan servering mixar du mangon med lite socker och citronsaft till en slät tropisk puré. Smaka av så du har bra balans med inte för mycket socker, det är egentligen bara till för att höja smaken och göra det gott utan att ta över. Citronen tjänar syftet att dels ge fräschör till mangon som lätt kan få en något fadd smak, men även att hålla färgen fräsch.

Häll mangopurén över tårtan.

Vid servering drar du med en kniv längs med insidan av formen, hela vägen ner så både botten och mousse lossnar från kanterna. Ställ formen på ditt uppläggningsfat och ta bort kanten. Dekorera gärna med vackra blommor runt om.

Servera som den är.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera