Yoghurtmousse, mocka, mandel & choklad

2058930

Yoghurtmoussetårta med mockasmak, mandelbotten & chokladganache som topping

Först ska sägas att den här tårtan blev jag inte så väldigt nöjd med. Den kom som så mycket i Katinkas Kitchen till av en slump när jag har någon råvara kvar som jag börjar spåna kring. Den här gången var det extra mycket kaffe kvar efter en middag och med en ny middagsbjudning dagen efter tänkte jag att jag kunde använda kaffet till en mockamousse. Den passar nog bra på en mandelbotten, och med choklad högst upp, tänkte jag vidare. Eftersom jag gjort ett antal 2058931moussetårtor där jag använder vaniljyoghurt använde jag det här också. Men jag tycker nog att receptet kan vidareutvecklas och bli bättre med mer grädde och ingen yoghurt alls, i alla fall om man som jag inte är så förtjust i yoghurt. Yoghurten gör sig utmärkt i mousser som innehåller redan syrliga ingredienser som hallon eller lime. Den i min mening mer lyckade lime- och vaniljmoussen på kokosbotten med mangotopping 2057714publiceras också här bredvid. Här får ni hur som helst yoghurtmoussetårtan med kaffesmak, fast redan något modererad med lite mindre yoghurt och lite mer grädde än jag hade i min. Sedan återkommer jag när jag har experimenterat mera och är nöjd med tårtan med ett nytt recept.

Du behöver till mandelbotten:

200 gram mandelmassa

100 gram skållad mandel, hackad

40 gram smör2057715

1 ägg, lätt uppvispat med en gaffel i ett glas innan du häller det i smeten

Du behöver till moussen:

4 dl vaniljyoghurt

2 1/2 dl starkt kaffe

1/2 -1 dl socker (ta lite i början och smaka av, eftersom vaniljyoghurten är söt!)

de urskrapade fröna ur 1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk 2057717vaniljfrön från burk (finns nu att köpa i många mataffärer)

6 gelatinblad

3 dl vispgrädde

Du behöver till chokladtoppingen:

2 dl vispgrädde

100 gram mörk choklad, jag använde en med havssalt i men ta annars en med 70 % kakao av god kvalitet2057718

Gör så här med mandelbotten:

Riv mandelmassan på grovt rivjärn. Blanda ner de hackade mandlarna, smöret och det uppvispade ägget. Rör ihop till en smet.

Tryck ut smeten i en smord form med löstagbara höga kanter, smörj den bara en liten bit upp eftersom moussen ska vara ovanpå sen.

Grädda botten i 175 grader ca 20 minuter – passa den 2057719noga så den inte bränns. Den ska stelna och få fin2057722 färg utan att vara för hårt gräddad. Ställ formen att svalna medan du gör moussen.

Så här gör du med moussen:

Häll vaniljyoghurten i en bunke. Rör ner sockret i kaffet i en annan bunke. Häll det sötade kaffet i vaniljyoghurten och blanda ihop.  Smaka av så du får fin balans och tänk på att grädden ska tillsättas senare.

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i en skål eller en djup tallrik. Låt gelatinbladen ligga i blöt i 5 minuter medan du vispar grädden fluffig och ganska styv 2057720utan att det blir smör. Ställ gräddvispet åt sidan medan du tar hand om gelatinet.

Sätt på en kastrull med kokande vatten.

Lyft upp gelatinet med det vatten som naturligt följer med och lägg det i en metallbunke som du sedan sätter över det kokande vattnet. Rör runt i gelatinet tills det smält. Det går fort. Lyft bort gelatinbunken från värmen, rör i ca 1 dl av yoghurtblandningen och rör runt så det blandas ordentligt. Häll gelatinblandingen i bunken med resten av 2057716yoghurtblandningen. Rör runt så blandas ordentligt. Vänd sist ner grädden och rör så det blir en jämn smet.

Häll smeten över mandelbotten i formen. Ställ svalt att stelna. Det tar lång tid för gelatin att stelna – det är därför det är bäst att göra den här tårtan dagen innan den ska serveras.

Så här gör du med chokladtoppingen:

Värm grädden i en tjockbottnad kastrull. Lyft den av värmen och lägg i chokladen bruten i bitar. Rör runt 2058932tills chokladen smälter och fortsätt att röra ett tag så krämen blir glansig och fin. Låt den stå ett tag, rör lite till. Häll krämen över moussen i formen med din mousstårta, bred ut chokladtoppingen med en slickepott, spatel eller smörkniv. Ställ tårtan svalt tills det är dags att servera eller servera den direkt. Dekorera gärna med rosor eller andra vackra blommor. Jag dekorerade dessutom med rostade kaffebönor doppade i choklad som jag hackade och lade runt om samt tryckte in på sidorna i moussen. En hel böna i mitten fick bli pricken över i.

Servera och njut.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Scrolla neråt för att se alla bilder:) 2058933

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera