Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Chili på äkta mexikanskt vis!

2114132

Det här är en chili långt ifrån tex mex-varianterna, en chili nära sitt mexikanska ursprung, en chili full av smaker där det aromatiska är viktigare än hettan. En chili på bara kött – mört och underbart välsmakande, utan bönor men den som vill tillsätter bönor, gör en helt vegetarisk variant eller serverar de på mexikanskt vis vid sidan av i form av frijoles refritos (omstekta bönor). En chili man vill ha igen och igen!2114128

Receptet är helt enkelt min version av den klassiska mexikanska rätten som i tex mex-variant oftast blir en köttfärsröra med både bönor och majs. Jag föredrar chilin så här, ren och utan bönor och annat – de kan man servera till. Rätten heter just carne con chile colorado, alltså ungefär: kött med färgad chili. Receptet på de mexikanska bönorna jag skrev om ovanför hittar du här bredvid på Katinkas Kitchen i ett eget inlägg.

Jag gjorde chilin i en Crock Pot, en slags slowcook, en anordning för långkok där grytan står och puttrar i sex timmar på låg värme. Det praktiska är att man kan sätta på den och sedan gå ut och gå promenad eller nåt. Dessutom behöver man inte steka ingredienserna först – allt läggs bara i, den sätts på och efter ett tag sprids ljuvliga dofter i köket. Det blev verkligen gott och uppskattat!

2114129

Du behöver för 4 personer:

800 gram benfritt nöt- eller fläskkött (jag väljer helst nötkött i styckning som är lämplig för långkok som högrev eller fransyska, men man kan även använda utskuren biff, fläskfilé eller fläskkarré)

8 torkade röda chilifrukter

1-2 tsk spiskummin2114131

4-6 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1 gul lök, skalad och hackad

1 tsk torkad oregano

1 krm (kryddmått) malen chipotlechili (finns att köpa i kryddhyllan)

1 krm anchochili (finns också att köpa numera i kryddhyllan)

5-9 dl fyllig köttbuljong eller fond (använder du Crock Pot behöver du lite mindre mängd vatten eftersom det inte puttrar bort på samma sätt som på spisen)

salt och peppar

olivolja till stekning

2114127

Gör så här:

Börja med chilin: först ska den rostas i en torr stekpanna utan att ta färg. Det här är för att smakerna ska frigöras. Dela därefter chilin i delar, ta bort skaftet och ev. allt eller en del av kärnorna och venerna om du vill ha en mild chili. Det är i venerna som hettan sitter, och på grund av att fröna är fästa vid venerna kan de verka heta, men är det egentligen inte. Den som vill ha full styrka på sin chili behåller kärnor och allt och tar bara bort skaften. Tänk på att hettan kan 2114130variera mycket från chili till chili.

Lägg chilibitarna i en skål och täck dem med hett uppkokt vatten (jag häller direkt från vattenkokaren).

Låt chilin stå och dra i 30-40 minuter. Under den tiden skär du upp köttet i bitar på drygt 2 x 2 cm eller den storlek du föredrar.

Hacka även lök och vitlök.

Häll chilin med ca 1 1/2 – 2 dl av vattnet i en mixer eller köksassistent. Tillsätt även löken, vitlöken, spiskummin och oregano. (Den riktiga mexiko-afficionadon använder hel spiskummin som rostas i torr panna och därefter mals i t.ex. en kaffekvarn för full fin smak, men jag tycker det är enklare att använda den färdigmalda spiskumminen.) Sila såsen ner i en skål eller kastrull. Pressa ut den sista vätskan och smaken. Ställ såsen åt sidan så länge.

Stek köttet i olja i omgångar i en het stekpanna så köttet får fin färg. Salta och peppra det. Lägg över köttet i en gryta, gärna en gjutjärnsgryta. Skrapa ur pannan så du får med köttsafterna där mycket smak sitter.

Häll din mixade sås i stekpannan när du har stekt allt kött. Fortsätt med hög värme på stekpannan. I  Mexikansk mat är det viktigt att alltid steka/rosta ingredienserna innan de åker ner i grytan. Skrapa i botten på pannan hela tiden så att såsen inte bränner fast, men blir ordentligt upphettad så alla smaker frigörs. När såsen blivit mörkare och tjocknat något häller du den över köttbitarna i grytan.

Tillsätt buljongen/fonden och ställ grytan över värmen. Låt den koka upp och låt den därefter stå och puttra på ganska låg värme i ca 1 1/2 timme. Rör om då och då. Om det behövs tillsätter du mer buljong. Köttet ska hela tiden vara precis täckt av såsen för att bli mört och få alla smaker.

Smaka av så att köttet är riktigt mört och gott. Kanske behövs mer salt, peppar eller rentav chili? Dekorera gärna med strimlor av färsk chili och kanske färsk koriander.

Servera din goda chili med ett gott bröd och en fräsch sallad eller på mer mexikanskt vis med mexikanska bönor (frijoles refritos), kanske kokt ris, ev. några nachos eller tortillachips nedstuckna i bönröran, kanske en guacamole till och gärna några mjuka äkta majstortillas att doppa i chilin.

Buon approveche, som det heter på spanska!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply