Allahelgonahelg med goda middagar

2069420

Halloween och Alla helgonahelg – höstlov, höstrusk och kanske ledighet för många. Då passar det bra att laga goda middagar för nära och kära.

I år inföll Halloween på söndag den 31 oktober medan Alla Helgons dag infaller på söndag den 7 november och därmed Alla Helgons afton ikväll. En och annan 2069421höstpromenad, tända en brasa, njuta gott vin och god mat kanske det blir med under helgen. I  Paris hoppades jag ha en liten Halloweenmiddag, men President Macron annonserade nya restriktioner med anledning av smittspridningen och Covid-19-situationen varvid Paris och Frankrike stängde ner igen.

Vad gäller tips för middagarna kanske det kan passa bra med en stek, kanske en hjortstek, serverad med härlig trattkantarellsås full av höstiga smaker eller en mustig rödvinssås. Pröva gärna att ”dekonstruera” steken, som jag skrivit om tidigare. Det innebär att alla hinnor och senor skärs bort och man får kvar de rena fina köttbitarna av olika storlek. De steks på högsta värme i torr stekpanna, helst gjutjärnspanna eller -gryta. Därefter ställs de i ugnen på bara 70 grader och bakas klara till rätt temperatur. Du får då ett fantastiskt fint, mört kött som är perfekt stekt rakt igenom. Fast jag måste säga att jag gillar det klassiska sättet att steka köttet på: med olja och ganska mycket smör som man öser köttet med, allt kryddat med en uppskuren vitlöksklyfta och några ruskor timjan eller rosmarin.

Rörande tillbehör gillar jag när det knyter an till årstiden och tillgängliga råvaror; pumpa i någon form, till exempel som puré kan ju passa – eller rotfrukter. Titta i kategorin tillbehör i kolumnen här till höger för mer inspiration och tips.

För mer tips på middagsalternativ pumasoppa 1 Katinkas Kitchen (11)rekommenderar jag att titta i kategorin Festmiddagar i kolumnen här till höger.

Till förrätt kan det passa bra med en krämig vackert orange pumpasoppa, kanske serverad med tryffelolja. Eller en sallad med rökt ankbröst, om man får tag på det. Lättlagat, gott och fräscht. Eller varför inte en klassisk räkcocktail, alternativt en uppdaterad variant med chili, koriander och lime.2056567

Till efterrätt kan   man göra en mycket lättlagad krämig fransk chokladmousse, med eller utan hallon. Eller en imponerande men ganska lättgjord moussetårta som du gör helt klar en flankstek pa fat 3 Katinkas Kitchendag i förväg – praktiskt om du har många gäster. Härom året gav jag mig i kast med att göra en moussetårta värdig en Halloweenmiddag – i läskiga färger men med goda smaker av blåbär och morot eller pumpa. Förra året experimenterade jag fram en pumpaglass som inte smakar för mycket jul för våra svenska gommar. I år blir det pumpa men i en annan form med citrustillbehör i form av citron och apelsin – mer om det framöver. För mer inspiration går du in i kategorin Desserter i kolumnen här till höger.

En riktig trevlig kommande helg med mycket god mat önskas med vänliga matglada hälsningar!

Scrolla neråt för alla bilder:) 2069424

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com2058932

www.katinkaskitchen.com20694282069427

En kommentar

  1. Hej,
    helt förtjusande och intressante bloggsidor!
    Recepten är ocksa mycket lättlagade. Allramest tycker jag om de internationella menyerna.
    Manga mathälsningar tillbaka!
    Monica

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*