Renstek med rostad lök, bönor & trattkantarellsås

2077346

Renstek är fantastiskt gott, därtill magert och mört kött. Som vanligt förespråkar jag makens hantering av köttet. Här har det fått sällskap av ugnsrostad gul lök, gröna bönor även kallade Haricots Verts och en mustig trattkantarellsås. Den som vill serverar även någon form av potatis till, som rostad i halvor med rosmarin, rostad i klyftor, helstekt, gratäng eller annat. Du finner några recept här på Katinkas Kitchen i kategorin tillbehör i kolumnen tillhöger.2077349

Du behöver för 4 personer:

Beräkna 200 gram kött per person – det är underbart att ha kall stek kvar att servera till sallad eller med nya tillbehör eller göra pastasås på eller….

3-4 gula lökar, skurna i halvor med skal på eller skurna i klyftor

olivolja och flingsalt samt gärna timjan färsk eller torkad

gröna bönor, haricots verts frysta eller färska (jag köper helst frysta så här års – Picard har väldigt fin trattissauce 1 Katinkas Kitchen 1032077351kvalitet på sina) 2077350

Till såsen behöver du: 

Torkade trattkantareller, ca 1-2 dl torkade (ta lämplig mängd efter tycke och smak – tänk på att de sväller när de blötlagts) – blötlagda i hett vatten i ca 20 minuter

1-2 schalottenlökar, finhackade

2-3 msk smör

½-1 dl dl vitt vin (eller ½ dl torr vermouth, sherry eller madeira)

3 dl Grädde

Köttbuljong eller –fond eller vilt- och kantarellfond eller liknande

Ev. lite vatten att späda med

Ev. en halv tsk dijonsenap

Gärna en skvätt cognac

Svart- och vitpeppar, nymald

Tillsätt gärna stekskyn efter du stekt köttet.

Gör så här:

Börja med att ta fram köttet ett tag innan du ska steka det så det inte är så kallt längre. Salta och peppra köttet, stek det utan fett i så het panna du kan få, gärna en gjutjärnspanna. Stek köttet hastigt så det får fin färg runtom. Lägg det i en smord ugnsform. Ställ formen i ugnen med termometer i sig, om du inte har en lyxig proffstermometer som ger dig direkt temperatur när du sticker in den. Ställ steken i ugnen som du förvärmt till 70 grader om du har tid, annars lite mer, upp till 100 grader om du har mer bråttom. Då blir köttet jämt rosa inuti och alldeles förföriskt saftigt och gott.

Ställ in löken i ugnen efter att ha ringlat olivolja över och strö flingsalt och timjan över. Grädda dem tills de är helt mjuka. De kan behöva lite mer värme på slutet, idealt att de gräddas i en annan ugn på lite högre värme.

Medan köttet steker gör du såsen och förbereder de övriga tillbehören.

För såsen: Låt kantarellerna svälla i vattnet medan du hackar shalottenlöken. Fräs löken i smör på låg värme i en stekpanna med höga kanter eller traktörpanna. Tillsätt vinet eller den smaksättning du valt. Låt puttra ihop lite – i synnerhet om du valt vinet. Tillsätt grädden och smaka av med dijon, fond, peppar och kanske salt samt en skvätt cognac. Låt puttra ihop lite och kolla smaksättningen en gång till.

Koka bönorna mjuka så de blir klara lagom till steken och övriga tillbehör är klara.

När köttet har en innertemperatur på 57 grader är det klart. Ta ut det och låt det stå och vila ett tag innan du skär det i skivor.

Servera köttet med såsen och övriga tillbehör.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera