Karamelliserade äpplen

Det här är en lättlagad och mycket god dessert som gör sig väldigt väl i sommarstugan, i hyrd semesterlägenhet eller hus eller rentav i det lilla galleyt på en båt – förutom hemma i det vanliga köket. Det blir en härlig karamellig sås som blandar sig med den lösvispade grädden, glassen eller yoghurtsåsen du väljer att servera till. Recept på vanilj- eller kaniljglass, kaniljcrème eller vaniljsås finner du på här på Katinkas Kitchen. Denna rätt kan även göras med färsk rosmarin för extra piff – väl värt att pröva.

Jag borde själv göra den snart igen eftersom bilderna är flera år gammal och inte håller någon vidare värst kvalitet – men rätten är riktigt god!

Du behöver till ca 4 personer:

5-6 äpplen, skalade och skivade

En bit vaniljstång

En rejäl klick smör (ca 30 gram)

Ca 1 dl socker – gärna finkornigt eller malet råsocker eller ljust muscavadosocker för extra god smak

Man kan även smaksätta med lite kanel eller rentav lite färsk rosmarin.

Gör så här: 

Smält smöret i en stekpanna, lägg i äpplena och låt steka ett tag så de mjuknar och blir varma. Lägg i en klick smör till och låt smälta, se till att värmen är ganska hög. Strö sockret över och mest i smöret och rör runt hela tiden medan det puttrar och bubblar ihop till en kolaliknande sås. Servera direkt med vispad grädde, glass eller någon god sås.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*