Pulled pork special

2101968

Det här är lättlagad mat, men inte snabblagad:) Pulled pork har ju blivit väldigt populärt på sistone. Det pratas både här och där om det bästa receptet på denna rätt med rötter i södra USA. Vad jag har förstått bjuds den ofta i Rodeo-sammanhang, och är i mina ögon influerad av den mexikanska maten – en slags tex mex for real:) Därtill är det slow food, som står och puttrar på spisen länge och väl så att köttet blir så sönderkokat och mört att det lätt går att dra isär – därav namnet.

2101972

Jag har tittat och surfat runt på en mängd recept och beslutat mig för att försöka mig på att göra min variant av denna rätt som jag måste erkänna att jag inte ätit särskilt ofta. Vad jag däremot har en del vana av är mexikansk mat, eftersom jag har moster och kusiner där. Många recept föreskriver att man använder en färdig barbecuesås, men jag har valt att göra den 2101957själv för jag vill ha fram mer autentiska smaker, och färre e-ämnen. Dessutom är det faktiskt ganska lätt – jag körde helt enkelt allt i en mixer. Det här är det första utkastet av min pulled pork, som jag serverade med tortillabröd, majs och den goda såsen. Buen approveche eller enjoy!

Jag lagade min pulled pork i en crock pot, en slow cooker där grytan står och puttrar i sex timmar på låg värme. Resultatet blir verkligen 2101958bra! Har du inte en crock pot använder du en bra gryta, till exempel en gjutjärnsgryta. Då behöver du sannolikt lite kortare koktid, eftersom en vanlig spis oftast inte går att sätta på så låg värme. Ett annat alternativ är att sätta in grytan med lock (utan plasthandtag) i ugnen för långsam kokning.

Du behöver för 4 personer:

800 gram benfritt fläskkött i bit2101959

2 gula lökar

1-2 schalottenlökar

6 vitlöksklyftor

1 lime

2 dl chilisås

ev. 1 röd chili, tvättad och hackad

1 msk råsocker eller farinsocker

1 tsk chipotlepulver2101960

1 tsk oregano

1 tsk paprikapulver

1 tsk senap

2 tsk vitvinsvinäger

2 msk whisky

cc 6-10 droppar kelpamare (en naturlig smaksättare utan e-nummer, gjord på kelp – toppenbra i såser och grytor!)2101961

1/2 tsk worchestersauce

peppar

gärna färsk koriander till servering

gärna 1 lime i skivor att dekorera med

gärna 1 röd chili att dekorera med

Gör så här:

Skala lök, vitlök och schalottenlök. Skär 2101962dem och chilin i bitar, men du behöver inte finhacka, eftersom allt ska köras i mixer.

Lägg alla ingredienser utom köttet i mixern/matberedaren. Mixa ihop till en barbecuesås där löken och chilin är finhackad. Kelpamaren droppar du i motsvarande 1/4 tsk. Ta några tag med pepparkvarnen också. Vad gäller sockret kan du med fördel ta brunt farinsocker alternativt mörkt eller ljust muscavadosocker.2101964

Lägg köttet i en gryta, häll såsen över och lyft köttet lite så det är helt omgivet av sås.

Ställ grytan att puttra i 4-6 timmar beroende på temperatur och köttets storlek. Jag skar mitt kött som var på 1,2 kilo i tre bitar. När köttet är så mört så det lätt går att dra isär med en gaffel är det klart.

Lyft upp köttet på en skärbräda eller ett fat och dra isär köttet. Lägg tillbaka köttet i såsen. Hit kan du förbereda och bara 2101965värma när gästerna kommer.

Servera med majs, tortillabröd, sallad och kanske den fräscha gurksalladen som du ser på bilden, som du gör så här:

Du behöver:

1 gurka, skuren i ganska tunna skivor

färsk pressad citron eller lime – ta försiktigt! den ska bara höja smaken, inte ta över och dränka gurkan2101966

salt

rosépeppar, som jag smular med handen

olivolja

Gör så här:

Skär gurkan i skivor, lägg i en vacker skål. Pressa lime- eller citronsaft över. Smula rosépeppar och salt över. Droppa avslutningsvis över lite olivolja. Klart att 2101969servera!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com2101971

 

 

8 Kommentarer

 1. Den där ”dragna grisen” är helt galet god! Och då är jag normalt inte ens särskilt förtjust i fläskkött….

 2. Fläskkarré inköpt och helgen är räddad!

  Hälsar fröken Dill

 3. Superbra recept – blev hur gott som helst, även i matlådan!

 4. Tack! Vad kul!
  Med vänliga matglada hälsningar.

 5. Låter mycket gott!
  Jag har ingen egen Croc Pot en är väldigt sugen
  på en .

 6. Vad kul! Jag var ju tvungen att pröva att göra pulled pork när alla pratar om det… och den här blev inte så pjåkig:) Härligt också när det är lättlagat! Jag har just gjort en äkta mexikansk chili (nötköttsversionen, kan man säga) som också blev lyckad – recept kommer i morgon.
  Crock Poten har visat sig vara en större tillgång än jag trodde. Allt har blivit väldigt gott; pulled pork, chili, boeuf bourgignon etc.
  Lycka till med dina långkok! Med vänliga matglada hälsningar, Katinka

 7. Ska bli spännande att prova! använder man hela flaskan worchestersås? Hur mycket chili??

 8. Haha – jag ska se till att det blir utförliga mått även vad gäller worcestersåsen i receptet:)
  Men god blir den!
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*