Lättrimmad långsambakad torskrygg

När man lättrimmar fisken blir den lite fastare i köttet och väldigt god.

Att rimma betyder att den läggs i saltlag. Här är det den enklaste variant där du bara blandar salt med kallt vatten. När fisken sedan långsambakas i ugn blir den underbart saftig och oemotståndligt god. På bilden serveras den tillsammans med mustig bönragu med morötter och jordärtskocka. Man kan annars servera torsken med till exempel citronpotatis och spenat, eller något annat gott – recepten finner du här på Katinkas Kitchen.

Det brukar vara lagom att beräkna ca 150 gram fisk per person

Du behöver för 4 personer:

600-700 gram benfri torskrygg (beräkna ca 150 gram per person, 200 för riktigt hungriga)

5-9 dl kallt vatten (ska täcka fisken)

½ dl salt

Olivolja, några msk

Vitlök, 1-2 klyftor pressad

Lite peppar – gärna vitpeppar

Gör så här:

Skär torsken i lagom portionsbitar. Lös saltet i vattnet och lägg ner torskbitarna. Låt ligga i 20-30 minuter. Under tiden rör du ihop några msk olivolja med den pressade vitlöken. Lyft upp och torka av fiskbitarna. Lägg i en ugnsform som du smort med lite olivolja. Pensla bitarna med vitlöksoljan och peppra lätt. Ställ in i ugnen som du värmt till 150-170 grader och baka i ca 20-30 minuter. Tillagningstiden varierar från ugn till ugn och beror i hög grad av storleken på fiskbitarna. Kolla efter 20 minuter så fisken inte blir överkokt. Den ska ha bakats färdig men fortfarande vara saftig och fin.

Servera med det tillbehör du valt. Till exempel den ljuvliga rotfruktsragun med små delikata puylinser, som du finner här på Katinkas Kitchen.

Bon appétit!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

katinka.hammarskiold@hotmail.com

En kommentar

  1. Provade receptet och torsken blev kanonfin! Den hade skinnet kvar på en sida. Använde olivoljan med vitlök som blev över till att fräsa grönsaker i. Serverade torsk och grönsaker med pressad potatis.

Kommentera