Ris à la Malta m apelsinsallad

När jag tänkte göra den här efterrätten invände2121389 maken: – snälla, inte ris à la Malta. Men eftersom jag gärna någon gång under juldagarna gör en ris à la Malta skred jag vidare med planerna. Han tyckte det blev riktigt gott! 🙂

Min ris à la Malta har en fyllig vaniljsmak och är lent krämig. Till den serverar jag framför allt i juletid min kryddiga apelsinsallad som du sett i inlägg tidigare. Filéade apelsiner (hinnfria apelsinklyftor) läggs i en sockerlag full av julens kryddor; kanel, kryddnejlikor, kardemumma, stjärnanis och vaniljstång. Den är så god så jag passar ofta på att göra riktigt mycket så jag har kvar att servera nästa dag med lite glass, vispad grädde eller bara som den är.

Använd överbliven tomtegröt, d.v.s. risgrynsgröt, eller koka rundkornigt ris enkom för denna efterrätt.2121388

Du behöver för 4 personer:

Till riset:

1 1/2 dl rundkornigt ris – kokt till risgrynsgröt enligt recept du finner här på Katinkas Kitchen eller kokt enligt anvisningar på förpackningen tillsammans en msk socker och en liten bit uppskuren vaniljstång2121382

3-4 dl vispgrädde

1 msk socker, gärna finmalet råsocker

1 tsk vaniljsocker, helst på äkta vanilj (läs på förpackningen)

gärna 1/4 tsk äkta vaniljfrön (finns numera att köpa på burk i de flesta livsmedelsaffärer)

Gör så här med riset:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen eller se till att du kokar tillräckligt med risgrynsgröt vid ett annat tillfälle så du får kvar till ris à la 21213812121386Maltan för nästa dag. Eller koka helt enkelt gröten enkom för denna goda och juliga efterrätt.

Låt gröten eller det kokta riset svalna.

Vispa grädden löst tillsammans med vaniljsocker och gärna lite äkta vaniljkorn. Rör ner den kalla gröten eller riset och rör ihop så det blir en krämig jämn blandning. Ställ kallt till servering.

Den kryddiga sockerlagen:2121385

1 1/2 dl socker, gärna finkornigt råsocker

1 1/2 dl vatten

½-1 vaniljstång, uppskuren på längden

2 stjärnanis (de har en ganska genomträngande smak, men som fungerar mycket bra med vanilj)

ca 10 nejlikor

1-2 kanelstänger

gärna 2-3 kardemummakapslar

Kommentar om kryddorna som man kan laborera med efter tycke och smak: Ibland tar jag bara 2121387vanilj, nejlikor och kanel i juletid. Ibland lägger jag i en bit färsk eller torkad ingefära för extra smak och hetta. Man kan rentav ha i en bit chili om man vill ha det extra hett och spännande. Och ibland gör jag den med bara vanilj och stjärnanis (en blandning som för övrigt är väldigt god till melon eller jordgubbar).

Så här gör du den kryddiga lagen:

Koka ihop socker och vatten med kryddorna. Låt sjuda så det småbubblar och kokar ihop lite till en simmig sockerlag. Ta av den från värmen. Under tiden börjar du med apelsinerna enligt nedan.

Så gör du filéandet av apelsinerna:

Skär av skalet i botten och toppen av apelsinen, som ”lock” som du skär av. Ställ apelsinen på sin ena platta sida på en ren skärbräda (som du är säker på inte har någon lök- eller vitlökssmak som i ett nafs kan förstöra en ljuvlig efterrätt). Skär uppifrån och ner bort remsor av skalet så att du även får med den vita hinnan innanför skalet och blottlägger apelsinen med dess klyftor. När allt skal och vitt är borta tar du apelsinen i din ena hand och skär med knivbladet ner vid en klyfta precis bredvid skalhinnan. Skär så ren klyftan vid dess andra skalhinna och loss kommer en saftig klyfta helt befriad från hinnor. Lägg den i en skål. Så fortsätter du hållandes apelsinen över skålen för att fånga upp saft. Du ”bläddrar” över hinnorna var efter du frilägger klyftorna och när så alla klyftor ligger i skålen pressar du ur den sista saften över apelsinklyftorna.

Så här gör du med apelsinsalladen:

När den kryddiga lagen kokats ihop så den blir lite simmig låter du den svalna en aning och häller den över de hinnfria apelsinklyftorna när lagen fortfarande är ljummen så att smakerna blandas ordentligt. Låt svalna eller låt stå över natt i kylskåp eller kallt och servera salladen som den är eller med lösvispad grädde alternativt som tillbehör till någon efterrätt.

Den som vill göra en enklare variant skalar apelsinerna, tar bort den vita hinnan runt om och skivar sedan helt sonika apelsinerna. Lägg skivorna i ett uppläggningsfat och häll lagen över. Faktum är att så här, eller rentav de hela skalade apelsinerna, serverar fransmännen och kallar rätten oranges glacées – glacerade apelsiner.

Vid servering:

Antingen lägger du upp portionsvis i vackra skålar eller glas, eller på tallrikar. Eller så ställer du fram skålen med ris à la Malta och fatet eller skålen med apelsinsalladen och låter gästerna ta själva.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera