Det här är en paj som jag gjorde till julbordet, men den har ganska somriga smaker. Eftersom dottern sedan en tid valt att äta veganskt antog jag utmaningen att försöka göra en paj värdig namnet som skulle smaka gott, utan något animaliskt. I det här fallet innebar det trots allt några ersättningsprodukter i form av havregrädde och någonting som ska ersätta ägg, en form av stärkelseblandning som var väldigt lätt att använda.
Pajen som blev riktigt god och krämig passar utmärkt som vickning eller en egen god middag. Grillad paprika, kronärtskocksbottnar och tomat med basilika och olivolja ger den tillsammans med provensalska örter en härligt sydfransk smak. Jag hittade såväl grillad paprika som kronärtskocksbottnar hos Picard, det franska företaget med frysta varor. Då blir den här pajen riktigt lättlagad.
Du behöver till en pajform på ca 20 cm i diameter:
Till pajdegen:
150 gram vetemjöl
lite salt
120 gram kallt mjölkfritt smör skuret i kuber
4 msk kallt vatten
Till fyllningen:
ca 150 gram frysta grillade paprikor eller 2-3 färska paprikor som du skär i bitar och grillar så skalet blir svart
ca 150 gram hackade tomater med olivolja och basilika (à l’italienne heter de hos Picard)
ca 150 gram kronärtskocksbottnar – frysta, färska kokta, inlagda eller konserverade, skurna i strimlor
1-2 vitlöksklyftor
olivolja
Herbes de Provence (provencalsk örtblandning)
salt
peppar (gärna blandpeppar)
1 knapp msk ”no egg” – äggersättning
2 dl havregrädde
1/1 – 1 röd chili (kolla hur stark den är!)
lite riven muskot
Gör så här med pajdegen:
Smula ihop mjöl och salt med det mjölkfria smöret, som väl egentligen är ett margarin, smula gärna med fingrarna (självklart tvättade), alternativt i matberedare men kör då inte för länge! Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop degen. Forma degen till en fast boll. Om du inte använder matberedaren ska du nu knåda degen på lätt mjölat bakbord så den blandar sig och blir en smidig slät boll. Jag märkte när jag gjorde den här pajdegen att det gick åt lite mer mjöl än när jag gör den på vanligt smör. Det är viktigt att pajdegen inte blir för lös – då håller den sig inte uppe på kanterna av pajformen, utan faller ihop och blir platt som en pannkaka.
Svep in degen i plast och lägg att vila i kylskåpet.
Vid utkavling gäller det att arbeta snabbt så smöret/maragrinet inte smälter och den blir kladdig. Pudra lätt med mjöl och kavla till platt rundel som är något större än formen den skall täcka. Lyft över degplattan och tryck ut den i formen. Var noga med att den går upp på och lite över kanterna. Låt den degklädda formen stå och vila och stabiliseras ett tag i kylskåpet före gräddning för att motverka att degen rasar ner från kanterna.
Grädda formen i mitten av ugnen om du har elektrisk ugn, men alltid högst upp i en gasugn. 200 grader varm skall ugnen vara. Förgrädda pajskalet i ca tio minuter. Tag ut och nagga botten så den inte bubblar upp. Grädda några minuter till. När degen börjar ta färg och börjar dra ihop sig lite är pajskalets förgräddning klar.
Gör så här med fyllningen:
Jag valde att steka eller snarare koka de strimlade kronärtskocksbottnarna i olivolja med vitlök – à la Romana, som man gör i Rom. Är de redan inlagda kanske det inte behövs. Men den som vill och hinner gör det med fördel eftersom det ger en mild fin vitlökssmak så att de andra smakerna får framträda och samtidigt ger en äkta provencalsk smak.
Lägg bitarna av kronärtskocksbottnarna i det förgräddade pajskalet. Häll på tomatkuberna, om du använder de från Picard. Om du använder färska tomater gör du så här: skär dem i små kuber och lägg dem i en skål tillsammans med lite olivolja och gärna strimlad basilika. Rör runt och häll dem sedan i pajskalet.
Avsluta med att lägga paprikastrimlorna i ett vackert mönster överst. Krydda med örtkryddorna, salt och peppar. Strö den hackade chilin över.
Vispa ihop äggersättningen med havregrädden och rör ihop till en blandning. Krydda gärna med salt, peppar och en aning cayenne samt riven muskot.
Häll blandningen över fyllningen i pajen. Ställ in pajen i ugnen och grädda i 175 grader i ca 30 minuter tills fyllningen stelnat något. Du kan känna med en sticka eller kniv i mitten om den är rinnig eller stelnad. Pajen ska vara krämig och fin.
Servera pajen varm, ljummen eller kall, gärna med en sallad.
Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!
Katinka Hammarskiöld
katinka.hammarskiold@hotmail.com