Hjortronpannacotta med champagnegelé

IMG_3990

Något festligt till Nyår, tänkte jag, men som ändå är lätt att förbereda och ha klart att servera. På sistone har jag experimenterat en del med olika pannacottor, och är samtidigt lite besatt av hjortron som jag tycker är mycket gott men svårt att kombinera. De blir lätt fadda i smaken, och jag funderar på hur man skulle kunna få dem att lyfta. Kardemumma tror jag passar till. Jag kommer experimentera vidare med någon form av hjortronmoussetårta, men till Nyår tänkte jag mig en hjortonpannacotta som man gör len och fin genom att passera hjortronen så alla kärnor försvinner. Pannacottan får även smak av vanilj och toppas av en champagnegelé. Jag tar ett gott mousserande vin, eller rentav champagne, och har bara i lite2126936 IMG_3991gelatin så det verkligen blir ett litet lock av champagne. Uppfriskande, festligt och vuxengott. Till barnen får jag nog hitta på något annat:) Till pannacottorna tänkte jag servera små men naggande goda kardemummakakor – recept kommer framöver.

Den som inte vill ha champegnegelé som topping gör helt enkelt lite mer passerade hjortron med sockerlag och använder som härlig topping.

Du behöver för 4 personer:

1 paket frysta hjortron

1/2 dl socker

1/2 dl vatten

1/2-1 vaniljstång, uppskuren på längden2126938

2 1/2 dl grädde

2 blad gelatin

1 1/2 dl mousserande vin eller champagne (en god prosecco eller Crèmant de Bourgogne eller Val de Loire passar utmärkt)1527054_10152022127320857_1892616305_n1526438_10152022136660857_601067190_n

1 – 1 1/2 blad gelatin

Gör så här:

Lägg socker och lite vatten i en kastrull och låt smälta till en sockerlösning. Lägg i hjortronen och låt bara koka upp så allt 2126935blandas och hjortronen släpper ifrån sig saft och mjuknar.

Passera hjortronen genom en sil, pressa ur all saft ordentligt. Du får som en krämig fruktköttsblandning. Ställ den åt sidan.

Koka upp grädden med den uppskurna vaniljstången, låt småsjuda ett tag så grädden tjocknar något samtidigt som vaniljens smaker dras ur. Tag kastrullen från värmen. Blötlägg de första bladen av gelatinet i tio minuter i kallt vatten eller enligt anvisningarna på förpackningen. Krama ur bladen och lägg dem i den varma grädden. Rör om ordentligt. Plocka upp vaniljstången och skrapa ur fröna så du får med dem i gräddblandningen. Låt gräddblandningen svalan något innan du häller den på vackra glas eller skålar. Om du häller för varmt i dem riskerar de att spricka.

Ställ pannacottorna i kylen att svalna. Täck dem inte med plast eller annat förrän de svalnat – för att undvika kondens.

När pannacottorna stelnat kan du göra gelén:

Häll ditt bubbelvin i en skål. Blötlägg det sista gelatinet som ovan i tio minuter i kallt vatten eller enligt anvisningar på förpackningen. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i en metallskål eller liten kastrull som du håller över en kastrull med kokande vatten för att få gelatinet att smälta. När gelatinet smält helt häller du det i champagnen. Rör runt ordentligt. Häll försiktigt gelatinet över dina pannacottor, helst över en upp och nedvänd sked för att strålen inte ska vara för hård och därmed göra hål på pannacottan så det flyter upp någon gräddig droppe och lägger sig fult i gelén. Ställ pannacottorna att svalna och stelna, gärna över natten.

När det är dags för efterrätten tar du helt enkelt fram de vackra pannacottorna och serverar dem – med eller utan kardemummakakor.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*