Snittar med anklever

1512789_10152050700350857_1993212196_n

De här snittarna är en favorit. Har man turen att åka själv eller känner någon som åker till Paris blir de inte lika exklusivt dyra heller. Ankleverpâté finns att köpa i varje enkel snabbköpsaffär för en ganska liten penning. Bunkra gärna upp, de brukar hålla länge och är dessutom supertrevliga som present när man går på middag.

Fast det kan vara värt att kolla om dina gäster är lika förtjusta i anklevern. En gång gjorde jag mig åmaket att leta rätt på anklever inför en Valborgsmiddag där jag var på landet i Skåne. Det var inte helt lätt och i sanning inte billigt. När gästerna väl kom visade det sig att de flesta inte ens tyckte om denna delikatess, som väl inte är helt politiskt korrekt men ack så god, tycker jag. Särskilt när man som här serverar den med en balsamicoreduktion och rosépeppar som funkar väldigt bra till i smak – och det blir vackert också. Den som vill eller har tar självklart gåslever som är snarlik men lite dyrare. Är ni få köper du en baguette som skivas och rostas i ugn, är ni 2133676många är det praktiskt att bara ta färdiga crostinis. Förr stod jag och reducerade balsamvinäger till en reduktion och vill man ha den riktigt naturligt god utan socker kan man göra det, men nu finns det praktisk färdig reduktion att köpa.

Du behöver:

rostade skivor av baguette eller färdiga crostinis (ta så många som du tror ni äter, mängden beror ju också på om ni även har ett annat tilltugg)

anklever eller gåslever (jag brukar oftast använda den på burk, men färsk är självklart också mycket gott)

Balsamicoreduktion

rosépeppar

flingsalt

Gör så här:

Lägg de svalnade rostade baguetteskivorna eller crostinisarna (eller vad du nu valt att göra dina snittar på) på bricka eller fat.

Lägg en bit anklever på varje brödskiva.

Ringla balsamicoreduktion över det hela så att det finns lite balsamico på varje snitt eller kanapé. Smula över rosépeppar och flingsalt.

Servera direkt, helst med champagne eller ett gott vitt vin. Faktum är att just ank- eller gåslever passar mycket bra ihop med ett sött eller halvsött vin – värt att testa. Fransmännen dricker gärna Sauterners eller en Graves eller t.ex. Moulin Touchais till sin ank- och gåslever.

Mycket njutning & bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera