Äggröra med rökt lax och gräslök

För många år sedan när jag bilade runt i Skottland i en Lotus Elan fick jag på ett av de underbara små lantliga bed-and-breakfastställena en oförglömlig skotsk frukost: den krämigaste äggröran med strimlor av rökt lax ovanpå, och gräslökshack. Vackert och ljuvligt gott. Sedan dess gör jag gärna den här till brunch till övernattande gäster. Knepet är att använda grädde i äggröran och röra hela tiden över mellanlåg värme. Något händer i mötet mellan den krämiga äggröran och den rökta laxen förstärkt med gräslöken – det blir ett ljuvt smakmöte. Den gör sig även utmärkt i små portioner som en vacker och delikat förrätt.

Du behöver till 4 personer:

7-8 ägg

1-1½ dl grädde

lite salt

ev. lite cayennepeppar (ger angenämt litet bett mot de milda smakerna)

nymald vitpeppar

en klick smör

strimlad rökt lax, några skivor

färsk gräslök, hackad

Gör så här:

Knäck äggen i en skål och vispa dem med en visp tills de blandats väl. Eftersom en äggröra ska bli sönderhackad i konsistensen ska äggen vispas sönder, till skillnad från när man gör omelett då det är viktigt att äggen fortfarande håller ihop. Vispa ner grädden, saltet och kryddorna. Tänk på att det blir sälta av laxen sedan också. Salt kan man alltid tillsätta på slutet dessutom. Värm upp en tjockbottnad kastrull eller teflonpanna och smält smöret. När det precis slutat fräsa men innan det hunnit bli bränt häller du i äggsmeten och rör hela tiden medan den värms upp. I början går det långsamt, men när den väl börjar stelna går det fort så du måste röra hela tiden – annars blir den inte krämig och riskerar att brännas vid. När den tjocknat tar du den av värmen och lägger upp direkt på fat med laxstrimlorna vackert över – kanske i ett rutmönster. Dekorera med den hackade gräslöken och servera direkt, ev. med rostat bröd eller annat gott bröd till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera