Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Panerad fisk med mustig grönsaksröra & saffransaïoli

2136569

Jag skulle göra fisksoppa, men upptäckte att jag hade alldeles för lite lax och ingen potatis. Däremot hade jag sötpotatis, fänkål och morötter. De åkte ner i en gryta och fick i stället bli en mustig grönsaksröra. Och så hittade jag frysta filéer av dorade, eller guldbraxen som jag tror denna Atlantfisk heter. Den dubbelpanerades och stektes, eftersom jag vet att barnen älskar det. Till serverade jag en snabbt ihopvispad saffransaïoli. Det blev en jättegod uppskattad middag.

Du behöver för 4 personer:

Till grönsaksröran:2136565

3 morötter, skalade och skurna i slantar

1-2 fänkålsstånd, trimmade och skurna i bitar

1 sötpotatis, skalad oc skuren i bitar

2-3 schalottenlökar, skalade och hackade2136566

2-3 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

2 msk olivolja

1-2 buljongtärning (jag tog grönsaksbuljong)

vatten så precis täcker grönsakerna

peppar & ev salt (smaka av eftersom buljongen ger sälta)

örtkryddor (jag tog dragon och basilika)

1 citron, pressad2136568

2-3 msk smör

Till fisken:

ca 800 gram fiskfiléer

 

1 1/2 dl mjöl (jag tog Grahamsmjöl)

salt2136567

peppar

2 ägg, uppvispade

2 dl panko-ströbröd (eller vanligt ströbröd)

olivolja eller annan olja till stekning

lite flingsalt att strö över när färdigstekt

Receptet på saffransaïoli hittar du i eget inlägg här bredvid.

Gör så här:2136564

Börja med att ta fram fiskfiléerna om du använder fryst fisk. Lägg de på en tallrik att tina något.

Under tiden gör du grönsaksröran. Hacka grönsakerna, schalottenlöken och vitlöken. Fänkålen tar du hand om så här: skär bort bottenfästet och en del av topparna. Dela fänkålen i halvor och sedan i kvartar. Skiva tvärsöver dem så får du lagom stora bitar. Jag skar fänkålen och sötpotatisen i ca 2 cm gånger 1/2 cm bitar.

Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta eller stor stekpanna. Lägg i löken och vitlöken och låt svettas ett tag så blir glansig och mjuknar. Lägg i resten av grönsakerna, stek under omrörning. Smula i buljongtärningen, peppra och tillsätt örtkryddor. Häll på vatten så grönsakerna precis täcks. Tillsätt en klick smör, rör runt och låt koka på ganska hög värme. Det ska koka ordentligt men inte bli bränt. Låt det stå och puttra friskt medan du tar dig an först aïolin och sedan fisken. Den som vill göra det enklare för sig rör bara ihop en burk crème fraîche med lite pressad vitlök och saffran för en snabbversion. Men den äkta aïolin är ju nåt helt annat:)

Gör aïolin enligt receptet du finner här bredvid eller genom att söka på saffransaïoli i sökrutan här uppe till höger.

Knäck äggen i en vid skål eller djup tallrik – du ska kunna doppa fiskfiléerna i den. Häll mjölet i en likadan tallrik eller skål och salta och peppra samt blanda runt mjölet, och slutligen häller du även panko-ströbröden eller de ströbröd du använder i en vid skål eller fat. Med de fluffiga panko-ströbröden får du ett bättre och krispigare resultat. de finns ofta att köpa även i vanliga affärer numera, annars i asiatiska matbutiker.

Ta fisken, torka av filébitarna, doppa först i det saltade och pepprade mjölet, därefter i äggvispet och sist i panko-ströbröd. Stek i ganska het olja. Är oljan inte tillräckligt het sugs den bara upp av paneringen, men är oljan hetare får du en fin krispig panering som inte blir lika fet. Är oljan för het blir det bara bränt på utsidan och fortfarande rått inuti. Det ska fräsa till när du lägger i fisken. På min induktionshäll börjar jag med nivå sju och sänker efter ett tag till sex. Stek fisken på båda sidor tills den är gyllenbrun. Lyft upp och lägg på fat, ev. med hushållspapper på för att suga upp överflödigt fett. Om du ska steka mycket fisk kan du låta den stekta varmhållas i ugn som du förvärmt till drygt 100 grader medan du steker klart resten av fisken.

Grönsaksröran ska ha blivit mjuk och det mesta av vattnet ska ha kokat bort. Lägg i en klick smör och rör runt precis innan serveringen.

Lägg upp direkt på tallrikar eller på serveringsfat. Servera med aïolin.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply