Moussetårta – choklad & passion på mandelbotten

2138235

Moussetårta gillar jag att göra i olika tappningar. Nya smaker och idéer poppar upp i mitt huvud då och då. På sistone har jag varit mycket inne på passionsfrukt, dels för att det är så gott men också för att jag hittat färdigpasserad passionsfrukt i frysdisken – mycket praktiskt!

Här har jag kombinerat passionsfrukten med en härligt len och luftig chokladmousse, till en passionsfrukts- och chokladmoussetårta på mandelbotten. Det här blir en efterrätt som imponerar och är grymt god, men verkligen inte är svårlagad. Det krävs bara lite tid och att den görs i god tid i förväg för att hinna stelna. I gengäld har man 2138229efterrätten helt klar att snabbt och lätt servera.

Att mandeln är oskalad är inte bara praktiskt – det gör också att den får en nästan hasselnötsliknande ton, vilket är glädjande för alla oss som älskar hasselnötter men är allergiska.

Den frysta passionsfruktspurén kallas för Polpa de Maracuja och finns ofta i frysdisken i välsorterade livsmedelsaffärer.

Du behöver:

Till mandelbotten:

130 gram hel oskalad mandel2137221

130 gram socker (till att mixa mandeln)

90 gram äggvita (ca 4 äggvitor)

60 gram socker (till marängen)

Till passionsfruktsmoussen:

100 gram passionsfruktspuré (färdigköpt eller så passerar du själv – då behöver du antagligen åtminstone 18 frukter)

95 gram äggvita (ca 4 äggvitor)2137222

75 gram socker (3/4 dl)

drygt 1 tsk citronsaft

50 gram grädde (1/2 dl)

90 gram vaniljyoghurt (ca 1 dl)

94 gram äggula (ca 5 äggulor)

2 1/2 msk maizenamjöl

3 1/2 gelatinblad2137225

Till chokladmoussen:

120 gram mjölk (ca 1 1/4 dl)

20 gram socker (2 msk)

53 gram äggula (3 st.)

1 tsk maizenamjöl2137223

200 gram vispgrädde (2 dl)

100 gram mörk choklad, bruten i bitar eller hackad

2 gelatinblad

Till dekorering:

kakaopulver att pudra över alternativt passionsfruktskärnorna lösta i lite sockerlag som görs till gelé med gelatin, eller så hyvlas du choklad över

Gör så här:2137227

Börja med mandelbotten:

Ta fram ett bakplåtspapper och den form du sedan ska göra tårtan i, lämpligen en kakform med löstagbara kanter. Sätt formen på bakplåtspappret och dra 2137228en penna runtom så du får en ring på pappret som visar storleken.

Lägg de hela mandlarna tillsammans med den första mängden socker i en matberedare och kör tills mandlarna blivit ett fint mjöl.

Blanda äggvitor och den andra mängden socker och vispa ihop till en styv blank maräng. Det tar sin tid, så ha lite tålamod.

Vänd ner mandelsockret i marängen med hjälp av en slickepott. Bred ut smeten på bakplåtspappret inom den ritade ringen.

Grädda i ugnen som du förvärmt till 170 grader. Grädda i 30 minuter. Du kan dra ner värmen till 150 grader om du märker att den tar för mycket färg. 2137230Botten ska vara färdiggräddad, inte bränd, men lite knaperseg och fortfarande saftig utan att vara blöt.

När du tagit ut den ur ugnen tar du formen och ställer ovanpå och skär ut så du får en cirkel som passar precis i formen. Kanterna som 2137233blir kvar är supergoda att smaska på. Låt bottnen svalna helt. När det sedan är dags att börja montera tårtan tar du försiktigt bort bakplåtspappret och lägger din fina mandelbotten i botten på kakformen.

Så här gör du passionsfruktsmoussen:

Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter i kallt vatten.

Blanda fruktpurén, äggulor, grädde, vaniljyoghurt och maizenamjöl i en tjockbottnad kastrull. Rör ihop med en visp och värm på mellanhög värme under konstant omrörning så det inte bränns. När krämen tjocknat ordentligt tar du den av värmen. Den får inte bli för varm för då kan den bli grynig.2137234

Lyft upp gelatinbladen, krama ur dem lätt och rör ner dem i krämen. Rör om ordentligt och ställ sedan krämen åt sidan.

Blanda äggvita, socker och citronsaft till marängen i en bunke. Ställ den över varmt 2138234vattenbad och vispa med elvisp i bunken samtidigt som den värms och blir fluffig. Använd helst en termometer – marängen ska bli närmare 60 grader. Då tar du den ur sitt vattenbad men fortsätter vispa tills den svalnat. Det här är en italiensk maräng, ställ den åt sidan så länge.

Om du vill vara noga och få en rikigt fin och slät mousse passerar du krämen genom en sil ner i marängsmeten. Rör om ordentligt.

Häll på och bred ut passionsfruktsmoussen över din mandelmassebotten som du lagt i en form. Ställ svalt med plast eller lock över medan du gör nästa lager:

Så här gör du chokladmoussen:

Koka först en kräm på mjölk, socker, äggulor och maizenamjöl. Låt den koka upp över medelhög värme under konstant omrörning så den inte blir bränd. Krämen ska tjockna ordentligt, men inte blir för varm – då blir den grynig. Vill du vara noga använder du en termometer. Krämen ska bli 85 grader men inte mer. Tag krämen av värmen och fortsätt vispa i den ett tag.

Lägg nästa mängd gelatinblad i kallt vatten i fem-tio minuter medan du smälter 2138229chokladen:

Smält chokladen i tjockbottnad kastrull på lägsta värmen på en platta på spisen. Det här är ett bättre sätt än vattenbad, eftersom man då riskerar att få vattenånga i chokladen, och det får chokladen att bli helt grynig och förstörd. Den som är van vid att använda mikrovågsugn kan smälta chokladen i den, men jag använder bara mikron till att värma mat:) Chokladen får inte värmas för 2138236mycket – max 55 grader. När chokladen smält rör du ner din kräm. Vill du vara noga passerar du krämen genom en sil även den här gången.

Tag upp gelatinbladen och krama ur dem helt lätt. Lägg dem med det resterande vattnet i t.ex. ett halvlitermått, decilitermått eller en rostfri bunke som du håller över en kastrull med hett vatten tills gelatinet smält. Här duger vattenbadet bättre än direkt värme. När gelatinet smält helt rör du ner det i din chokladkräm. Rör om ordentligt så det blandas väl. Ställ åt sidan ett tag så det svalnar medan du vispar grädden. Vispa grädden, men inte för hårt. Vänd ner grädden i den avsvalnade chokladkrämen. Rör om ordentligt men försiktigt.

Ta fram din tårtform, där förhoppningsvis passionsfruktsmoussen nu börjat stelna så du kan lägga på chokladmoussen. Bred ut chokladmoussen i ett jämnt lager och ställ åter formen kallt med ett lock över. Den bör stå kallt i åtminstone 2-3 timmar eller över natten. Gelatin stelnar först när det blir helt kallt. Tårtan kan med fördel göras en dag innan den ska serveras.

När det är dags att servera tar du fram formen. Pudra kakao över tårtan eller dekorera den på det vis du vill. Ta sedan bort ringen omkring den och försök lyfta över tårtan på ett fat eller en bricka. Om det är svårt ställer du den bara med botten av formen underst på ditt fat eller en bricka.

Servera och njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera