Kyckling med citronsås & rotfrukter

2138718

Det här är ett lättlagat recept som passar till både vardag och fest. Det som tar tid är kycklingen i ugnen, om man väljer att grilla hel kyckling. För att göra en snabbare variant kan man ta kycklingfiléer. Kycklingen får smak av dragon. Citronsåsen till är både smal, lättlagad och väldigt god. Jag valde att servera rostade rotfrukter till, den som vill lägger till potatis eller ris eller tar helt andra grönsakstillbehör.

Du behöver för 4 personer:

1 hel majskyckling (om du tar vanlig kyckling kanske du behöver ta två och får goda rester över) eller 4 kycklingbröstfiléer2138709

dragon, torkad eller färsk hackad

20 gram smör

olivolja

salt och peppar

1 citron (du kan ta den som blir kvar när du gör såsen)

1/2 kg morötter, skalade och skurna i stavar

1/2 kg palsternackor, skalade och skurna i stavar

olivolja och salt till rotfrukterna samt 2138713gärna timjan eller blandade franska örter (herbes de Provence)

Till citronsåsen:

3 msk rödvinsvinäger (helst ekfatslagrad)

3 msk socker

det rivna skalet av 2 ekologiska citroner

3 dl god kycklingbuljong eller -fond

10 hela svartpepparkorn

saft av 1-2 citroner (helst ekologiska – jag tycker de smakar bättre och sötare)2138714

1 msk smör

Gör så här:

Börja med att gör i ordning kycklingen för ugnen. Blanda smöret med dragon. Lyft försiktigt skinnet över bröstet och tryck in smöret och gnid ut det under skinnet i ett jämnt lager. Detta gör att kycklingen blir extra saftig och god. Gnid därefter in hela kycklingen med olivolja, salta och peppra ganska rikligt. Nu är det dags att fylla kycklingen med citron. Ta den som du använder till såsen – riv av skalet med en cicelör eller ett rivjärn och pressa ur saften i ett dl-mått eller glas, ställ åt sidan tills det är dags att göra såsen. 2138710Dela citronen i bitar och stoppa in i kycklingen. Den ger smak och saftighet åt köttet inifrån. Ställ in kycklingen i ugnen på ca 170 grader. Den brukar ta ca en timme. Du märker när den är klar genom att sticka i den och se om saften är klar. Är saften fortfarande rosa måste den stekas tills saften är klar.

Har du valt att göra kycklingfiléer gör du likadant om du har sådana med skinn. Är de skinnfria kryddar du bara med dragon, salt och peppar och steker dem i en blandning av smör och olja så de får fin stekyta. Låt de sedan stekas färdigt i ugn.

Fortsätt med att göra i ordning rotfrukterna. Lägg stavarna i en skål, häll på olivolja, salt, peppar och timjan eller andra örtkryddor. Rör runt. Häll upp på en ugnsplåt. Ställ åt sidan tills det är ca 30 minuter kvar på kycklingens stektid. Under tiden gör du såsen:

Blanda socker och vinäger i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp på medelhög värme under omrörning. Låt puttra ihop så det blir en sirapsliknande karamell. Lägg i citronskalen och låt puttra lite innan du försikigt tillsätter lite av buljongen så att karamellen löser sig innan du häller i resten av buljongen. Tillsätt även pepparkornen. Låt puttra på låg värme medan du lagar den mat du ska servera din goda sås till.

Ett tag innan servering tillsätter du citronsaften. Smaka av – kanske behöver du mer citronsaft eller mer buljong, mer salt? Precis innan servering vispar/rör du i en klick smör. Häll såsen i en såssnipa som du förvärmt med hett vatten så att såsen håller sig varm länge. Servera direkt till din kyckling med rotfrukterna.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera