Bergamottsås till kyckling

2145150

Bergamott är en citrusfrukt som växer bl.a. i Italien. Goda vänner till mig odlar den på sin terrass där jag fick syn på dem och kommenterade vilka stora citroner de hade. Det var i själva verket bergamott, en korsning mellan suckatcitron (vad nu det är) och pomerans. Men den smakar mer som en korsning mellan en aromatisk citron och grapefrukt. Italienarna använder den tydligen inte så mycket i sin matlagning, vilket utmanade mig att experimentera med den. Jag har med gott resultat gjort en pannacotta som jag skrivit om tidigare, och nu var det dags att få in denna citrusfrukt med sin angenäma beska i en maträtt. Kyckling passar mycket bra till. Vi stekte den hel i ugnen smaksatt med dragon och fylld med bergamott. Såsen blev 2145148verkligen god och mycket uppskattad runt bordet. Problemet är bara tillgången på våra breddgrader… Jag tänker experimentera med citron och grapfrukt framöver, men den som vet hur jag kan få tag på bergamott får gärna höra av sig!  Och den som har glädjen att få tag på bergamotter här eller i Italien bör pröva det här receptet.

Till såsen:

3 msk ekfatslagrad rödvinsvinäger2145152

3 msk socker

skalet från 1-2 bergamotter

1-2 bergamottblad, tunt strimlade

3 dl god kycklingbuljong eller – fond

10 hela pepparkorn2145153

1/2 dl vitt vin av god smak och kvalitet med ganska hög syra (jag tog en tysk Riesling)

1/2 – 1 dl färskpressad bergamott

1-2 tsk madeira (var försiktig – den får inte ta överhanden här!)

1-2 msk smör

Potatis att servera till i valfri form – jag serverade hel ugnsstekt delikatesspotatis

grönsaker att servera till efter tycke och smak

Gör så här:

Börja med kycklingen. Sätt ugnen på ca 170 grader. Rör ihop smöret med dragonen. Lyft bröstskinnet och tryck in smöret och bred ut det jämnt över kycklingbrösten. Det här gör köttet saftigt och gott. Gnid därefter in hela kycklingen med olivolja. Peppra och salta ganska rikligt. Tryck in den uppskurna bergamotten inuti kycklingen för att göra den saftig och ge fin smak. Ställ kycklingen i en ugnsfast form och ställ in den i ugnen. Du kan med fördel hälla lite vatten runtom så den inte bränner fast.

Gör i ordning såsen; Häll socker och vinäger i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp på medelvärme under omrörning och låt koka tills har kokat ihop till en sirapsliknande karamell. Tillsätt bergamottskalen och de strimlade bladen. Häll på lite buljong först och rör så att karamellen löser sig. Tillsätt därefter resten av buljongen, vitvinet och pepparkornen. Låt stå och småkoka så reduceras en aning och smakerna frigörs. Tillsätt bergamottjuicen. Smaka av om du behöver mer vin eller buljong eller mer bergamott om du har det. Tillsätt även madeiran försiktigt – den ska bara ge en angenäm fyllighet och rundhet utan att ta över.

Såhär långt kan såsen förberedas och bara varmhållas försiktigt utan att den reduceras bort. Strax före servering vispar du i en klick smör. Häll såsen i en förvärmd såssnipa.

Gör i ordning dina tillbehör – potatis eller ris och de grönsaker du valt.

När kycklingen är färdigstekt – det brukar ta ca 1 timme – tar du ut den. Du kan se om den är klar på att saften som sipprar ut när du sticker hål på kycklingen med en sticka eller kniv är helt klar och inte rosa. Är den rosa måste den stekas ett tag till. Låt den vila ett tag, ev. invirad i folie innan du skär den i bitar som du lägger upp på ett serveringsfat.

Servera bergamottsåsen med kycklingen och dina tillbehör.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hamamrskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera