Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Mumsiga mummakakor

IMG_1785

Jag älskar kardemumma, och använder gärna denna härliga och nyttiga krydda i både matlagningIMG_1783 som till kakor och efterrätter. Till exempel de här spröda urgoda mördegskakorna som jag serverade till nyårets hjortronpannacottor med champagnegelé. Kardemummasmaken går väldigt bra ihop med till exempel hjortron, rabarber, choklad, äpplen, vanilj… Mördegskakor är mer lättbakade än man kan tro, särskilt med en matberedare där degen svuschas ihop på ett kick.

För extra härlig kardemummasmak rullar du degen i mald kardemumma blandad med socker. Jag fick ett väldigt bra tips av bagarna på ett av stans bättre bagerier: lägg kardemummakärnorna i en pepparkvarn så går det lätt att mala de så de blir lite grova och därmed extra gott. Funkar otroligt bra!

Jag måste bara nämna att här är det smör som gäller för att få rätt smak på kakorna.IMG_1761

Du behöver:

200 gram vetemjöl

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen kardemumma

½ tsk bakpulver

100 gram kylt smör, skuret i kuber

1 ägg uppvispat med 2 tsk vatten

att rulla degen i: 1 tsk grovmalen kardemumma IMG_1762blandat med 1 tsk strösocker

Gör så här:

Lägg alla torra ingredienser i en matberedare. Kör helt snabbt så de blandar sig. Lägg i smörkuberna och kör tills degen blir smulig och nästan går ihop. Vispa upp ägget med vattnet och häll i det. Låt köra helt snabbt så degen precis går ihop. Du kanske behöver tillsätta lite mer mjöl om degen blir för lös och kladdig. Den ska vara mer fast än en smuldeg, men bara just ha bundits ihop så den inte heller blir för kletig.

Var försiktig med att arbeta degen för mycket, när det är socker i blir den lätt väldigt kladdig. Rulla degen till en rulle och lägg den i plastfolie i kylen att IMG_1765mogna i minst 30 minuter. Den som vill ha extra piff kan rulla rullen i malen kardemumma, så kakorna får en krans av kardemumma runt sig.

Tag fram degrullen och skär i ganska tunna skivor – knapp ½ cm. Alternativt kan du kavla ut degen med lite extra mjöl direkt på bakplåtspappret. Jag använde nu för första gången mitt nya bakplåtsskydd i silikon som fungerade alldeles utmärkt, till min stora glädje.

Kakorna kan göras i den storlek (och form) man vill, jag gjorde dem ca 5 cm i diameter.

Grädda kakorna i ugnen som du värmt till 175-200 grader. Ugnen får inte vara för varm, eftersom kakorna lätt bränns på grund av sockermängden. Grädda kakorna i ca 8-10 minuter. Titta på dem så de inte blir för mörka och brända.IMG_1766

Låt kakorna svalna och förvara dem sedan i en väl försluten burk så de inte mjuknar. Servera till din efterrätt eller bara med en kopp kaffe eller varm choklad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_1767

www.katinkaskitchen.comIMG_1784IMG_1769

 

Leave a Reply