Passionsmoussetårta på mandelmaräng

2137230

En ljuvlig knaperseg mandelmaräng får ett lager av lent fluffig tropisksmakande passionsfruktsmousse – kan det bli bättre? Dekorera den efter eget huvud och tillgång på råvaror. Förslag: passionsfrukt – bara fruktköttet eller en gelé, vackra blommor eller citronmelissblad, eller båda, chokladflagor eller riven choklad. Denna ljuvligt goda tårta passar både som tjusig och praktisk efterrätt och som tårta till ett glatt födelsedagsbarn.

Fast om man som jag ställer den att stelna på balkongen på ett lager snö som smälter av den rumsvarma tallriken så att fatet dråsar ner på balkonggolvet – utan att man märker det – blir det inte en så snygg tårta. Den IMG_4332såg faktiskt mest ut som äggröra. Det blev mer av en mostårta än en moussetårta… Vi skrattade gott åt den, och mumsade upp varenda smula för den smakade ju fortfarande fantastiskt gott!

Du behöver:

Till mandelbotten:

130 gram hel oskalad mandel

130 gram socker (till att mixa mandeln)IMG_4326

90 gram äggvita (ca 4 äggvitor)

60 gram socker (till marängen)

Till moussen:

200 gram passionsfruktspuré (finns numera att köpa färdig fryst som också IMG_4328kallas Polpa de Maracuja, annars är det bara att ställa sig och mödosamt passera frukterna)

1 dl vispgrädde

1 dl vaniljyoghurt

150 gram äggula (ca 5 äggulor)

4 msk maizenamjöl

130 gram äggvita (ca 4 äggvitor)

knappt 1 dl sockerIMG_4329

2 tsk citronsaft

4 1/2 gelatinblad

Gör så här:

Börja med mandelbotten:

Ta fram ett bakplåtspapper och den form du sedan ska göra tårtan i, lämpligen en IMG_1873kakform med löstagbara kanter. Sätt formen på bakplåtspappret och dra en penna runtom så du får en ring på pappret som visar storleken.

Lägg de hela mandlarna tillsammans med den första mängden socker i en matberedare och kör tills mandlarna blivit ett fint mjöl.

Blanda äggvitor och den andra mängden socker och vispa ihop till en styv blank maräng. Det tar sin tid, så ha lite tålamod.

Vänd ner mandelsockret i marängen med hjälp av en slickepott. Bred ut smeten på bakplåtspappret inom den ritade ringen.

Grädda i ugnen som du förvärmt till 170 grader. Grädda i 30 minuter. Du kan dra ner värmen till 150 grader om du märker att den tar för mycket färg. IMG_1875Botten ska vara färdiggräddad, inte bränd, men lite knaperseg och fortfarande saftig utan att vara blöt.

När du tagit ut den ur ugnen tar du formen och ställer ovanpå och skär ut så du får en cirkel som passar precis i formen. Kanterna som blir kvar är supergoda att smaska på. Låt bottnen svalna helt. När det sedan är dags att börja montera tårtan tar du försiktigt bort bakplåtspappret och lägger din fina mandelbotten i botten på kakformen.

Så här gör du passionsfruktsmoussen:

Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter i kallt vatten.

Blanda fruktpurén, äggulor, grädde, vaniljyoghurt och maizenamjöl i en tjockbottnad kastrull. Rör ihop med en visp och värm på mellanhög värme under konstant omrörning så det inte bränns. När krämen tjocknat ordentligt tar du den av värmen. Den får inte bli för varm för då kan den bli den grynig.IMG_1874

Lyft upp gelatinbladen, krama ur dem lätt och rör ner dem i krämen. Rör om ordentligt och ställ sedan krämen åt sidan.

Blanda äggvita, socker och citronsaft till marängen i en bunke. Ställ den över varmt vattenbad och vispa med elvisp i bunken samtidigt som den värms och blir fluffig. Använd helst en termometer – marängen ska bli närmare 60 grader. Då tar du den ur IMG_1872sitt vattenbad men fortsätter vispa tills den svalnat. Nu har du fått en italiensk maräng. Ställ marängen åt sidan så länge.

Häll ner passionsfruktskrämen i marängsmeten. Om du vill vara noga och få en rikigt fin och slät mousse passerar du krämen genom en sil ner i marängsmeten. Rör om ordentligt så allt blandas.

Häll på och bred passionsfruktsmoussen över din mandelmassebotten som du lagt i en form. Ställ svalt med plast eller lock över.

Servera den som den är eller dekorera med passionsfrukt, citronmelissblad eller vackra blommor.

Längre ner här ser du bilder på det fula resultatet – återkommer med nya bilder nästa gång jag gör denna tårta!IMG_1870

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_1871

www.katinkaskitchen.comIMG_1867

 

 

 

IMG_1866

Kommentera