Valentinare

IMG_4350

I övermorgon är det Alla Hjärtans Dag, eller Valentine som det också kallas med sitt anglosaxiska namn. EnIMG_4350 dag att uppmärksamma sin käresta, eller kanske rentav alla de som man älskar och bryr sig om. Oavsett anledning eller föremål brukar en hemgjord present uppskattas, och kanske extra uppskattat är ätbara presenter – gjorda med kärlek och magi:)

De här kärlekskakorna kan till exempel bli en kärleksgåva. Jag tyckte namnet Valentinare kunde vara passande, inte bara vid detta tillfälle. De är lättgjorda och förföriskt goda, med smak av kardemumma, vanilj, kanel och rivet apelsinskal. Det går också att göra kakorna på enklare vis genom att först göra en rulle av degen som IMG_4322får vila i kylen och sedan skivas upp till små kakor. Men är det Alla Hjärtans Dag så passar hjärtform extra bra:) <3

Gör så här:

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl florsocker

rivet skal av 1-2 apelsiner, vältvättade – helst ekologiska

1/2 tsk kanel

1/2 tsk kardemummaIMG_4315

1 tsk vaniljsocker

gärna 1/4 tsk äkta vaniljfrön (finns att köpa på burk i de flesta affärer)

1 tsk bakpulver

170 gram smör

2 äggulor uppvispade IMG_4317med:

2 tsk vatten

Att doppa kakorna i:

1/2 dl socker (gärna finmalet råsockder)

1/2 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

1 krm vaniljfrön från burk (kan uteslutas)IMG_4318

Gör så här:

Lägg mjöl, socker, kanel, kardemumma, vanilj, rivet apelsinskal och bakpulver i en hushållsapparat/köksberedare. Svuscha runt så allt blandas. Tillsätt det kalla smöret skuret i bitar. Kör matberedaren så allt blandas. När du fått en homogen smuldeg tillsätter du äggulorna uppvispade med vattnet i en fin stråle genom locket samtidigt som du kör matberedaren. Efter ett litet tag går degen ihop och blir en klump. Stanna då maskinen, degen ska inte arbetas för länge. Samla ihop degen till en boll och svep in den i plast. Lägg den i kylen att vila.IMG_4320

Under tiden gör du en blandning med socker, kanel, kardemumma och vanilj.

Tag fram och kavla ut degen, gärna med plast eller en bakplåtsplatta i silikon under så går det lättare att få loss kakorna, eller rentav låta dem ligga kvar på silikonplattan när du tagit ut hjärtan med formen och lyft bort degen runtom.

Ta varje hjärta och doppa det i sockerblandningen. Lägg dina hjärtan på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem i 200 grader i ca 8-10 minuter. Passa så de inte bränns, kakor med socker blir lätt brända och då får de en besk smak.IMG_4319

Låt kakorna svalna på galler. Servera som de är, med saft, kaffe, te, choklad, mjölk eller ett dessertvin – eller servera kakorna till glass, frukt eller någon annan efterrätt.

Kärleksfull njutning önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera