Chokladmousse på mandelbotten med körsbär

IMG_4343

Här kommer ännu en moussetårta från mitt kök. Jag har tidigare experimenterat med att göra en vanlig mousse på körsbär, men det funkade inte så bra. De syrliga körbären och grädden var inte riktigt smakkompisar. Här har jag därför valt att hålla körsbären rena. De har bara kokat ihop med lite socker till en kompott som får hjälp att ta fin form genom en aning gelatin. Detta härligt intensiva körsbärslager läggs på en mandelmarängbotten och det hela avslutas med en silkeslen mörk chokladmousse.

Moussetårtor är verkligen inte svåra att laga! Det tar lite tid, men är väldigt lätt och ger ett imponerande resultat. Dessutom är det väldigt praktiskt att servera en moussetårta vid en middag för du kan göra den dagen innan och ha den helt klar IMG_4326för servering.

Just den här gången blev det lite fel ändå, för jag glömde helt bort att formen jag gjorde tårtan i läcker..! All den härliga körsbärsgelén rann ut på balkongen där jag ställt den för att stelna, så det såg ut som ett smärre blodbad i snön.. suck. Av detta kan både jag och ni kära läsare lära att man dels ska ha en form som håller tätt, och kanske även sätta plast eller folie under den för att skydda extra när man har lös vätska som körsbärsgelén är innan den stelnat. Dessutom tror jag det är bättre att lägga gelén överst, ovanpå chokladmoussen. Då gäller det att hälla den försiktigt över en upp och nedvänd sked så det inte går hål i moussen av strålen. Nästa gång jag gör den här tårtan ska jag ta bilder och återkommer då med resultatet.

Du behöver:IMG_4327

Till mandelbotten:

130 gram hel oskalad mandel

130 gram socker (till att mixa mandeln)

90 gram äggvita (ca 4 äggvitor)

60 gram socker (till marängen)

Till chokladmoussen:

120 gram mjölk (ca 1 1/4 dl)

20 gram socker (2 msk)IMG_4328

53 gram äggula (3 st.)

1 tsk maizenamjöl

200 gram vispgrädde (2 dl)

100 gram mörk choklad, bruten i bitar eller hackad

2 gelatinblad

Till körsbärsgelén:

400 gram körsbär (jag använde frysta surkörsbär från Picard)IMG_4329

1/2 dl socker, ev. mer efter smak och körsbärens syrlighet

3 1/2 gelatinblad

Gör så här:

Börja med mandelbotten:

Ta fram ett bakplåtspapper och den form du sedan ska göra tårtan i, lämpligen en kakform med löstagbara kanter. Sätt formen på bakplåtspappret och dra en penna runtom så du får en ring på pappret som visar storleken.IMG_4331

Lägg de hela mandlarna tillsammans med den första mängden socker i en matberedare och kör tills mandlarna blivit ett fint mjöl.

Blanda äggvitor och den andra mängden socker och vispa ihop IMG_4332till en styv blank maräng. Det tar sin tid, så ha lite tålamod.

Vänd ner mandelsockret i marängen med hjälp av en slickepott. Bred ut smeten på bakplåtspappret inom den ritade ringen.

Grädda i ugnen som du förvärmt till 170 grader. Grädda i 30 minuter. Du kan dra ner värmen till 150 grader om du märker att den tar för mycket färg. Botten ska vara färdiggräddad, inte bränd, men lite knaperseg och fortfarande saftig utan att vara blöt.

När du tagit ut den ur ugnen tar du formen och ställer ovanpå och skär ut så du får en cirkel som passar precis i formen. Kanterna som blir kvar är supergoda att smaska på. Låt bottnen svalna helt. När det sedan är dags att börja montera tårtan tar du försiktigt bort bakplåtspappret och lägger din fina mandelbotten i botten på kakformen.IMG_1860

Så här gör du chokladmoussen:

Koka först en kräm på mjölk, socker, äggulor och maizenamjöl. Låt den koka upp över medelhög värme under konstant omrörning så den inte blir bränd. Krämen ska tjockna ordentligt, men inte blir för varm – då blir den grynig. Vill du vara noga använder du en termometer. Krämen ska bli 85 grader men inte mer. Tag krämen av värmen och fortsätt vispa i den ett tag.

Lägg nästa mängd gelatinblad i kallt vatten i fem-tio minuter medan du smälter chokladen:

Smält chokladen i tjockbottnad kastrull på lägsta värmen på en platta på spisen. Det här är ett bättre sätt än vattenbad, eftersom man då riskerar att få vattenånga i chokladen, och det får chokladen att bli helt grynig och förstörd. Den som är van vid att använda mikrovågsugn kan smälta chokladen i den, men jag använder bara mikron till att värma mat:) Chokladen får inte värmas för mycket – max 55 grader. När chokladen smält rör du ner din kräm. Vill du vara noga passerar du krämen genom en sil även den här gången.

Tag upp gelatinbladen och krama ur dem helt lätt. Lägg dem med det resterande vattnet i t.ex. ett halvlitermått, decilitermått eller en rostfri bunke som du håller över en kastrull med hett vatten tills gelatinet smält. Här duger vattenbadet bättre än direkt värme. När gelatinet smält helt rör du ner det i din chokladkräm. Rör om ordentligt så det blandas väl. Ställ åt sidan ett tag så det svalnar medan du vispar grädden. Vispa grädden, men inte för hårt. Vänd ner grädden i den avsvalnade chokladkrämen. Rör om ordentligt men försiktigt.

Ta fram mandelbotten och häll chokladmoussen över. Bred ut moussen så den når till kanterna och inga glipor finns. Ställ kakan svalt att stelna medan du tar itu med nästa moment:

Körsbärsgelén:

Lägg körbären i en kastrull tillsammans med sockret. Värm på medellåg värme tills körbären blivit varma och blandat sig med sockret.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 10 minuter under tiden.

Mixa körsbären med en stavmixer ordentligt. Sila därefter körsbären genom ett durkslag så du blir av med skal och delar – du ska få en slät fin gelé.  Häll tillbaka de passerade körsbären i kastrullen och värm lite. Krama ur geltainbladen och lägg ner dem i körsbärsvätskan. Rör runt ordentligt så gelatinet smälter helt. Låt det hela svalna ett tag så det inte är för varmt när du ska hälla det över chokladmoussen.

När körsbären svalnat häller du körsbärsblandingen försiktigt över chokladmoussen – häll över en sked som du håller upp och nedvänd med den kupiga sidan uppåt, för att förhindra att strålen gör ett hål i moussen och därmed klumpar av moussen åker upp i gelélagret.

Ställ tårtan att svalna. Så här långt kan du förbereda någon dag innan servering. Tårtan håller sig utmärkt i kylskåp i några dagar.

Ta fram och servera tårtan, kanske dekorerad med några körsbär eller citronmelissblad eller vackra blommor.

Bon appétit önskas med vänliga mat- och baklada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera