Grönsaker – året om…

IMG_0725

Grönsaker är både gott, nyttigt och vackert. Det finns otroligt många härliga grönsaker i alla möjliga färger, former och smaker. En del grönsaker är i själva verket bär, som tomater till exempel. Det kan vara svårt att vara påhittig och gå utanför sina upptrampade stigar vad gäller grönsaker. Ett sätt att komma förbi det och fennel 2 Katinkas Kitchennå nya utmaningar och pröva på något nytt är att beställa någon låda som man får hemskickad med varierat innehåll allt efter årstidens tillgång. Jag minns när jag till min förundran i en sådan låda fick morötter i alla upptänkliga färger som jag inte visste fanns.

Mitt i vintern kan det vara svårt att hitta fräscha grönsaker, och jag ska därför försöka inspirera dig att pröva nytt och upptäcka de grönsaker som faktiskt brukar ligga där i disken även vintertid, men ofta glömmas bort eller negligeras.

Ta till exempel fänkålen, som jag inte vet var den jordärtskockor 2 Katinkas Kitchenkommer ifrån så här års, men den brukar vara ganska fin. Av den kan man göra en underbar varm sallad med fin smak av sherryvinäger, citron och olivolja  – supergott tillbehör till fisk, kyckling eller kött. Eller den ännu enklare salladen på fint hyvlad färsk fänkål, apelsin, olivolja och havssalt – förföriskt goda smaker till lax eller annan fisk. Du kan läsa mer om fänkål i eget inlägg här på Katinkas Kitchen – skriv in fänkål i sökrutan uppe till höger så får du fram både det och alla recept med fänkål.

En grönsak, eller snarare rotfrukt, som faktiskt kan flerfargade morotter 7 Katinkas Kitchenskördas även efter frost är jordärtskockan som jag också skrivit eget inlägg om tidigare. Den är fantastisk både med sin nötaktiga lite söta smak, men också för sitt rika Rodbetornäringsvärde. Den sägs bland annat reglera insulinet i kroppen. Du kan läsa mer i inlägget. Av jordärtskockan gör jag gärna soppa, gratänger eller har den i grytor eller raguer som lins- och rotfruktsragun jag serverar till lättrimmad torsk – otroligt gott.

Morötter är både vackra, goda och nyttiga. En soppa på morötter med ingefära och apelsin är en liten vitamin- och nyttighetsrätt att servera såhär i vinterns förkylningstider. Annars kokar jag dem gärna och serverar med bara olivolja och flingsalt eller smaksättning som apelsin, koriander, citron, chili eller de härligt kryddiga marockanska morötterna med massa härliga smaker. Eller 1174556_723178651041030_978938263_nrostar dem med palsternackor eller andra rotfrukter och serverar till nästan vad som helst, kanske med ett gott kryddsmör till.

Rödbetor är liksom morötter, palsternackor och potatis lätta att lagra och därför ofta närodlade. De kan till exempel rostas i ugn för sig själva eller med andra rotfrukter. Servera dem som de är med bara olivolja eller citronsmör alternativt med fetaost eller chèvre och en dressing på balsamvinäger, kanske även med pesto i.

Palsternackor kan som sagt med fördel rostas, med eller utan andra rotfrukter. Men de blir även en supergod soppa, gärna med en skvätt vin i. Det är också gott att göra palsternacksmos purjo marknad Paris Katinkas Kitchenatt servera till fisk, kyckling eller kött. Jag skrev nyligen ett recept där det serverades med fisk och rödvinssås.

Persiljerötter brukar också ligga där i disken bland rotfrukterna och är förvillande lika palsternackorna, både till utseende men också en aning till smak. Använd dem som palsternackor och andra rotfrukter; rostade, i puré, i soppa, i grytor och ragu.

Sötpotatis hittar vi numera ofta i diskarna, och det är både trevligt och bra. Den sägs kunna sänka det dåliga kolesterolet och är både nyttig, god och spännande med sin vackra färg och lite söta smak. Gör en god soppa, mos eller puré, rosta den eller ha den i grytor, kanske med indiska exotiska smaker. Den tål ganska ordentlig kryddning, och gillar att kombineras med syra i form av citron, apelsin, aprikos, men även ingefära, chili, koriander går bra ihop med den härliga sötpotatisen.

Purjolök har jag också sett i diskarna, men de kanske är långvägabroccolikarameller Katinkas Kitchen 153 och därför inte så klimatsmarta, fast de har smakat bra – särskilt de ekologiska jag hittar. Av purjolöken gör jag gärna en potatis- och purjolökssoppa eller så strimlar jag den och smälter ner i lite smör utan att den tar färg, den är känslig för att bli för hårt stekt – då blir den torr, tråkig och lite besk. Men om du hanterar den varsamt och snarare smörkokar den eller gräddkokar den blir den underbart mjäll och är ett fantastiskt gott och lättlagat tillbehör till nästan vad som helst. Jag har den även gärna i pastasåser, med eller utan grädde.

Vad jag håller mig ifrån så här års är: tomater – burktomaterna är att föredra den här tiden på året, IMG_1097gurkor brukar vara ganska tråkiga också och färska bönor eller sockerärtor brukar komma ända från Afrika eller Sydamerika och verkar vara ett dåligt alternativ. Vill jag ha bönor så här års köper jag dem frysta, då har de i alla fall frysts in direkt efter skörd och är så fräscha de kan bli.IMG_0719

Broccoli finns färsk numera året om som smakar riktigt bra, men jag vet inte riktigt varifrån den kommer. Tänk, för bara några år sedan hade vi bara fryst broccoli.  Om jag köper den kokar jag den bara och serverar med olivolja och flingsalt. Det är också gott att göra

oranges Katinkas Kitchensoppa på den. Eller den supergoda pastarätten med broccoli, sardeller, chili och citron – serverad med parmesan.

Glöm inte apelsinerna! De är i och för sig vare sig grönsaker eller frukt, utan egentligen precis som tomaten ett bär. Apelsin är en härlig källa till såväl vitaminer som glädje – både som färskpressad juice, i smoothie, i eggnog med apelsin och i matlagning som sydfransk böngryta, till kokta morötter, fänkåls- och apelsinsallad, morotssoppan jag skrev om ovan kryddad med ingefära och apelsin och de härliga efterrättssalladerna som mer eller mindre kryddig apelsinsallad. Du finner de här nämnda och massa andra recept här på Katinkas Kitchen – jag hoppas du kan hitta inspiration till en mängd härliga måltider!

Läs mer om apelsiner i den här artikeln som nyligen publicerats på Tasteline:  

 

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera