Pavlova Peach Melba

1509210_10152069325800857_1382726514_n

Maräng Pavlova är en underbar efterrättsom lär ha skapats till den ryska ballerinan Anna 1622767_10152069325975857_1432529257_nPavlova vid hennes besök i Australien och Nya Zeeland på 1920-talet. Det är en väldigt god och ganska lättlagad dessert, bara det inte regnar och är för fuktigt i luften för då blir det svårt med marängen tycker jag.

Jag har tidigare skrivit om Pavlova med jordgubbar som är en stor favorit och som jag ofta serverar på min födelsedag i början av juni. Här har marängtårtan fått smak och vacker dekoration av färska hallon och persikor. Just den kombinationen kallas för Peach Melba och kommer sig av en efterrätt som skapades på Hotel Savoy i London till ära för den australiensiska sopranen Nellie Melba vid hennes Europabesök 1892. Den bestod av inkokt persika, vaniljglass1509210_10152069325800857_1382726514_n och hallonsås. Jag tycker det blir extra roligt när de här två storheternas namn som besökte varandras kontinenter förenas i en efterrätt:)

Du förbereder marängbotten/bottnarna under dagen och har de rensade jordgubbarna startklara. Inför servering vispar du upp grädden och smaksätter den med äkta vanilj eller gärna en skvätt vaniljvodka och monterar snabbt tårtan för att bäras fram till de glada gästerna. Den här efterrätten passar även bra att göra i långpanna för många personer, till exempel vid en buffé.

Du behöver för en tårta som räcker till ca. 10 personer:

6 äggvitor

några droppar citron

en knivsudd salt

2 dl strösocker

2 dl ljust muscavadosocker

1 msk potatismjöl eller maizena – blandat med strösockret

1½ tsk bakpulver – blandat med strösockret

1 tsk vitvinsvinäger

4-5 persikor

1 ask färska hallon

Gör så här:

Vispa äggvitorna till styvt skum tillsammans med några droppar citron och en knivsudd salt. Blanda strösockret med potatismjöl eller maizena samt bakpulvret, vispa ner sockerblandningen i äggvitan lite i taget. Vispa i muscavadosockret. Vispa sist i vinägern helt snabbt.

Häll upp marängsmeten på bakplåtspapper eller på väl smord och mjölad plåt (maräng fastnar lätt så bakplåtspapper är det bättre alternativet). Du kan välja att göra en stor eller två mindre bottnar. Se bara till att de inte är för tjocka – då tar de sådan tid att grädda och riskerar att bli brända men fortfarande mjuka inuti. Grädda i 125 grader i ugnen i 45-60 minuter. Titta till den mot slutet och se till att den inte bränns. Den ska börja bli lite gyllene och ha torkat en del och nästan börjat spricka, men får inte vara för mjuk. Du kan med fördel låta den stå kvar i ugnen i eftervärmen om den inte verkar för torr redan. Det kan vara bra att här nämna att den bäste kock kan ibland misslyckas med maräng – särskilt när det regnar och är väldigt fuktigt i luften. Men det här receptet brukar ge gott resultat.

Låt marängbottnarna svalna på torr plats och dekorera med lösvispad grädde, gärna smaksatt med lite äkta vanilj eller -vaniljsocker eller vaniljvodka och lägg färska bär i en hög ovanpå. Tänk på att lägga grädden mer i mitten – den kommer ändå att rinna utåt kanterna när dekorationen läggs ovanpå. Dekorera med klyftor av persikorna och de färska hallonen. Servera!

Mycket njutning önskas med vänliga mat- och bakglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera