Vaniljpannacotta med körsbärstopping

1531593_815047805187447_1284273984_n

Pannacotta är praktiskt att göra när man vill ha efterrätten helt klar i förväg, och den är lika lätt att göra för många personer. Här är det en len vaniljpannacotta som toppas med en körsbärskompott. Enkelt, vackert och fantastiskt gott. Tack vare att vi nu har fryst körsbär i frysdisken på de flesta affärer går den att laga året om och ger då en liten smak av sommar.

Du behöver för 6 personer:

6 dl grädde (jag använder Valio laktosfri)

3 msk socker2150608

1/2 – 1 vaniljstång, uppskuren på längden

2 1/2 gelatinblad

Till körsbärstoppingen:

1 paket frysta körsbär (ca 250 gram)

2 msk socker2150609

2 msk vatten

ev. 1/2 gelatinblad

Gör så här:

Lägg grädde, socker och den uppskurna vaniljstången i en tjockbottnad kastrull. Värm upp och rör om då och då. Låt den småsjuda under omrörning ett tag innan du tar den från plattan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Lyft upp dem, krama ur dem lätt och lägg dem direkt i gräddblandningen som du bara låtit svalna lite. Rör om ordentligt så gelatinet löser sig helt. Skrapa ur kärnorna ur vaniljstängerna och kasta stången, rör ner fröna i grädden. Låt gräddblandningen svalna så du kan hälla upp den i de vackra glas eller skålar du valt att servera ur. Jag tar gärna ärvda champagneglas från början av förra seklet som är fantastiskt vackra och festliga men opraktiska för champagne idag.2150611

Medan dina pannacottor står först i rumstemperatur och svalnar tills den går att ställa in i kylen och svalna mer gör du körsbärskompotten:

Lägg socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och koka ihop så sockret löser sig till en sockerlösning. Lägg i körsbären. Värm upp under omrörning så att bären värms upp om de varit frysta. 21506062150612Mixa blandningen med en stavmixer. Den som vill kan sila körsbärspurén för ett bättre resultat. Man kan här lägga i det halva gelatinbladet som fått ligga i vatten i tio minuter för att få toppingen lite mer fast. Låt körsbärskompotten svalna något innan du skedar eller försiktigt häller den över dina pannacottor i ett fint lager överst. Ställ tillbaka pannacottorna i kylen att stelna. Det tar åtminstone 2-3 timmar eftersom gelatin stelnar först när det blir helt kallt.

Servera!2150607

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera