Marängsviss

Marängsviss brukar gå hem hos de flesta. Här har jag gjort en fruktig variant, men eftersom det marangsviss-Katinkas-Kitchen-300x225inte längre är sommar med alla härliga bär har jag använt frysta bär till glassen. Det blev en jordgubbsglass som får sällskap av ljuvligt krämig chokladsås och knapersega maränger och vispad grädde.

Marängerna gör du antingen enligt det utmärkta receptet nedan för italienska maränger, eller vanliga maränger.

Du behöver till italiensk maräng:

4 äggvitor

1 1/2 dl socker

1 1/2 dl socker som kokas till sockerlag tillsammans med 1 dl vatten

Gör så här:

Vispa äggvitorna med den första mängden (1 1/2 dl) socker i tio minuter. Under tiden kokar du ihop övriga 1 1/2 dl socker med 1 dl vatten till en sockerlag. Häll den varma sockerlagen i marängvispet i en stråle under vispning. Fortsätt vispa i minst 15 minuter. Marängsmeten ska bli fluffig, blank och svalna under vispningen.

Klicka eller spritsa ut maräng i små klickar på bakplåtspapper eller silikonplatta på en plåt, alternativt en väl smord plåt. Grädda i 125-150 grader i åtminstone 40 minuter. Titta till dem så de inte blir för mörka, de ska fortfarande vara ljusa, men krispiga och lite knapersega inuti.

Lägg marängerna i en burk med tättslutande lock om de inte ska användas direkt.

Receptet på jordgubbsglassen finner ni här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger!

Därtill behövs vispad grädde – jag vispar den gärna med lite äkta vaniljsocker. Och så ska det vara en härlig krämig chokladsås som du finner recept till på den här länken:

Vid servering: Antingen blandar du allt i en stor skål för gästerna att ta från, varva i lager och ringla chokladsås mellan varven. Det kan vara bra att hålla igen med chokladsåsen i skålen för att det ska hålla sig snyggt. Ställ gärna fram en kanna för gästerna att själva hälla mer chokladsås ur vid bordet. Eller servera som jag gjort på bilden i portionsskålar eller couper där jag lägger en kula glass, en klick chokladsås, en klick grädde och några maränger över som gästerna sedan får blanda och hacka ihop till den goda röra marängsviss är.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

529448_10152085372360857_931632288_n

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

En kommentar

  1. Den klassiska EFTERRÄTTEN! Mums!

Kommentera