Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Risotto med örtig lammfilé

IMG_1971

Risotto gör jag alltid åtminstone en gång när vi är och åker skidor i Alperna – det hör liksom till. Den verkar dessutom bli extra god på den höga höjden i sin naturliga miljö – Italien ligger precis bredvid med ursprungsområdet för just risotto en liten bit söder om skidorten där vi gärna är.

Här gjorde jag en mustig härligt krämig risotto med rikligt med parmesan som serverats med örtstekta lammfiléer från lamm som betat i bergen häromkring och fått en underbart god smak av vilda örter. En fräsch sallad med balsamicodressing blir det enkla tillbehöret, och så ett gott lokalt rött vin. Brasan sprakar, musklerna värms efter dagens skidåkning och vi var såå nöjda.

Bilderna är lite mörka och receptet från förra året, men känslan är där – gissa om jag längtar ner till Alperna! Och är man hemma är den här rätten ett bra sätt att få riktig alpisk sportlovskänsla:)

Du behöver för 4 personer:

4 vitlöksklyftor, skalade och finhackadeIMG_1975

3 dl carnaroliris eller annat lämpligt risottoris

3 msk olivolja

1 rejäl klick smör

drygt 1 liter buljong, grönsaks- eller kyckling- (gör den extra fyllig med 3 tärningar på drygt 1 liter vatten)

3 dl vitt vin

2-3 dl riven parmesan

svartpeppar och ev. salt (det brukar räcka med sältan från buljongen och risotton)IMG_1961

ca 600 gram lammfilé

örtkryddor (jag tog blandade Herbes de Provence)

peppar och salt

Gör så här:

Börja med att koka upp buljongen i en kastrull vid sidan av. Låt den sedan stå på svag värme så den hålls varm. Ta fram en slev att ösa i buljong i din risotto.

Hetta upp olivoljan med smöret i en stekpanna eller stor gryta. Här i Alperna IMG_1963när man hyr våning kan det vara si och så med tillgången på bra kastruller och grytor. Jag tar därför en teflonstekpanna först och häller över risotton i en stor kastrull när den är nästan klar, precis innan jag ska tillsätta parmesanen. På så vis blir den bra i konsistensen och får fin värmetillförsel medan du gör den under konstant omrörning.

Fräs vitlöken i oljan-smöret så den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt riset och låt det fräsa under omrörning ett tag innan du tillsätter vinet. Låt puttra ihop lite, rör om något och tillsätt sedan en slev varm buljong. Rör om hela tiden, lugnt och metodiskt. Detta är viktigt för att din risotto ska få den rätta krämiga konsistensen. När det mesta av vätskan sugits upp av riset och det är riktigt krämigt tillsätter du en slev buljong till. Fortsätt röra och fortsätt så här med att tillsätta en slev buljong i taget tills all buljong gått åt. Smaka av IMG_1964så att riset blivit mjukt, men fortfarande har en liten kärna kvar så det inte blir helt grötigt. Peppra. Eventuellt kan du behöva tillsätta lite mer vätska i form av vatten, vin eller buljong. När risotton har en bra konsistens, men fortfarande är lite lös häller du över den i en kastrull om du hittills gjort den i en stekpanna som jag. Rör ner osten.

Precis innan du rör ner osten steker du lammfiléerna i stekpanna på ganska hög värme så de får fin stekyta och blir något genomstekta men fortfarande har en rosa kärna. Du kan känna genom att trycka på dem att de inte är för stumma – då är de för genomstekta i min mening.

Servera direkt tillsammans med en sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!IMG_1969

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply