Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pannkakor – mitt bästa recept

2181024

Pannkakor brukar vara uppskattade, inte minst hos de yngre. Det här är mitt bästa recept på pannkakssmet som är lätt att göra, lätt att komma ihåg receptet till, lätt att röra slät och klumpfri och dessutom ger goda frasiga pannkakor. Ät dem som de är, med en god sylt, med rivet äpple eller rårörda bär eller som mina barn föredrar dem; på franskt vis med pressad citron och socker.

Vill du göra mer eller mindre mängd pannkakor tar du bara 5, 5, 5, 5 eller 3, 3, 3, 3 eller 2, 2, 2, 2 o.s.v. I det här receptet är det 4, 4, 4, 4. Det vill säga den första siffran är för mängden mjöl, den andra för första mängden mjölk, den tredje siffran för andra mängden mjölk och den fjärde siffran gäller antal ägg. Superenkelt och lätt att komma ihåg! (Nya bilder får komma framöver – den här är ju ganska kass, men pannkaksreceptet är desto bättre!)

Du behöver till pannkakssmet för ca 4 personer:

4 dl vetemjöl

4 + 4 dl mjölk

4 ägg

ev. 1/2 msk socker

1 kryddmått salt

smör till stekning

Gör så här:

Gör pannkakssmeten genom att först röra ihop 4 dl mjöl med de första 4 dl mjölk med en visp så du får en jämn smet. Tillsätt därefter ytterligare 4 dl mjölk och rör smeten jämn och fin. Vispa i socker, och salt samt äggen. Vispa till en jämn smet.

Stek pannkakorna i medelhet till het panna. Det brukar ta ett tag att kalibrera in stekpannan till precis rätt värme, så de första pannkakorna brukar få bli “testpannkakor” som äts upp direkt i köket:) Lägg en klick smör i den heta pannan och låt den smälta runt tills det slutar fräsa innan du häller i en slev smet så det täcker botten. Vippa runt stekpannan så först smöret och sedan smeten når ut till kanterna. Jag tycker det är gott när pannkakorna är så tunna som möjligt. Stek pannkakorna gyllene och frasiga på båda sidor. Det brukar vara ganska lätt att vända pannkakorna när man ser att smeten stelnat helt på ovansidan. Lägg pannkakorna på ett fat och trava dem innan servering, eller servera dem ännu hellre “à la minute” direkt till de hugade runt matbordet.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Comments to “Pannkakor – mitt bästa recept”

  1. Fröken Dill says:

    Smart, man glömmer alltid receptet och måste slå upp!

  2. Trollmamma says:

    Jag lärde mig en ramsa om pannkakor när jag va liten: “Lika mycket mjöl som ägg och dubbelt så mycket mjölk.” Vilket ju är samma som din regel i praktiken. Sen tycker jag ofta att pannkisarna blir bättre om man tar ett extra ägg, iaf om äggen är små. Då håller de bättre för att steka tunna. Lite salt, lite socker/honung o så steka i smör.

Leave a Reply