Chokladmousse med vuxensmak

2249940

Chokladmousse brukar ju de flesta gilla. Det här är en som är mer för de vuxna än för barnen, smaksatt som den är med rom, konjak eller apelsinlikör. Här har jag serverat den till Valborgsmiddag med färska hallon för extra fräschör. Denna franska chokladmousse är väldigt lätt och härlig och dessutom otroligt lättlagad. Jag brukar ofta välja den som efterrätt när jag har ont om tid och bara ska svänga ihop efterrätten precis innan gästerna kommer. Den står till sig medan de första rätterna avnjuts, för att sedan serveras krämig och full av intensiv chokladsmak.

När jag gjort chokladmousse på sistone har chokladen ibland stelnat lite väl mycket innan allt blandats och då blir det lite som stracciatella, den italienska glassen med bitar av choklad i. Jag vill ha min mousse len och krämig och har därför experimenterat mig fram till följande tips:

1. Börja helst i så god tid så ingredienserna blir rumstempererade. Då behöver du inte heller ha i grädden om du inte2249939 vill.

2. Om du (som jag) inte hinner få ingredienserna rumstempererade följer du det här receptet. Då kommer grädden in för att hjälpa till. Det blev väldigt lyckat och var en av de bästa mousser jag gjort, enligt maken och vännerna.

Du behöver för 4-6 personer:

100 gram mörk choklad av god kvalitet (jag brukar ta 70 % Lindt eller Valrhona)

3 msk grädde (kan uteslutas men då måste alla ingredienser vara rumstempererade när du börjar)

3 ägg, delade i vitor och gulor

några droppar citron (för att få marängen att styvna lättare)

1 krm salt (hjälper också marängen och ger dessutom pikant smakbrytning)

1 msk socker

1-2 msk Cointreau, rom eller cognac)

ev. färska hallon till servering

Gör så här:

Dela chokladen i små bitar och lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med grädden. Ställ den på absolut lägsta värmen på plattan. Jag föredrar att smälta chokladen så här, även utan grädde. Den som är van vid att göra det i mikrovågsugn kan göra det. Men vattenbad rekommenderar jag inte, eftersom vattenångan lätt kan komma i chokladen och då får den att dela sig. (I Mexiko har de ett idiomatiskt uttryck för detta; como agua para chocolate, som även är namnet på en film som jag skrivit om under fliken kärlek och magi uppe till höger)

Dela äggen i vitor och gulor. Lägg dem i varsin skål. Se till att framför allt skålen som vitorna läggs i är helt ren och torr.  Medan chokladen långsamt smälter – rör i den ofta med en slickepot – vispar du först äggvitorna tillsammans med citrondropparna och saltet till ett styvt skum. Vispa därefter  äggulorna tillsammans med sockret så det blir lite fluffigt. Tillsätt Cointreau, rom eller konjak. Rör ner den avsvalnade choklad-gräddblandningen och rör till en jämn smet. Vänd sist ner äggviteskummet med en slickepot försiktigt så att allt blandas men så mycket som möjligt av luften är kvar för fluffigheten. Häll moussen i vackra skålar eller glas. Jag tycker om att använda ärvda vida champagnecouper som vi inte gärna dricker champagne ur numera, men som passar fantastiskt till efterrätter och förrätter. Ställ moussen att svalna. Dekorera med några hallon och ställ fram en skål färska hallon för gästerna att ta av.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera