Citronmoussetårta på kokosmaräng

Jag fortsätter oförtrutet med att experimentera med smaker på mina 2267318älskade moussetårtor. De har fördelen att vara glutenfria, relativt lättgjorda, görs i förväg och är helt klara för servering och imponerar alltid:) Här har jag kombinerat en fräscht syrlig citronmousse med en knaperseg kokosmarängbotten. Dekorera den sedan med riven mörk choklad och gärna torkade citronskivor för vacker 10304358_10152272591195857_7784523485518651097_n10314541_10152272591080857_7313596367524795232_ndekoration eller som här med färska – och ätbara – blommor.

Du behöver:

Till kokosbotten:

130 gram riven kokos

100 gram socker

90 gram äggvita (ca 4 äggvitor)

60 gram socker (till marängen)

Till citronmoussen:

2 dl mjölk (jag använder Valios laktosfria)

2 dl pressad citron

1/2 vaniljstång, skuren på längden

6 äggulor10300427_10152272591415857_6476288561246795769_n

125 gram socker

5 gelatinblad

3 dl vispgrädde (Valios laktosfria)

Gör så här:

Ta fram ett bakplåtspapper och den form du sedan ska göra tårtan i, lämpligen en 2267319kakform med löstagbara kanter. Sätt formen på bakplåtspappret och dra en penna runtom så du får en ring på pappret som visar storleken.

Blanda kokosen och den första mängden socker i en bunke eller ett litermått.

Blanda äggvitor och den andra mängden socker och vispa ihop till en styv blank maräng. Det tar sin tid, så ha lite tålamod.

Vänd ner kokossockret i marängen med hjälp av en slickepott. Bred ut smeten på 2267320bakplåtspappret inom den ritade ringen.

Grädda i ugnen som du förvärmt till 170 grader. Grädda i 30 minuter. Du kan dra ner värmen till 150 grader om du märker att den tar för mycket färg. Botten ska vara färdiggräddad, inte bränd, men lite knaperseg och fortfarande saftig utan att vara blöt.

När du tagit ut den ur ugnen tar du formen och ställer ovanpå och skär ut så du får en cirkel som passar precis i formen. Kanterna som blir kvar är supergoda att smaska på. Låt bottnen svalna helt. När det sedan är dags att börja montera tårtan tar du försiktigt bort bakplåtspappret och lägger din fina mandelbotten i botten på kakformen.

Gör så här med citronmoussen:

Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Lägg i den uppskurna vaniljstången. Låt mjölken bara precis koka upp, dra kastrullen av värmen och låt mjölken stå ett tag så att smakerna frigörs.

Vispa äggulor med socker i en bunke. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

Värm upp mjölken igen. Häll mjölken ner i äggvispet under omrörning.  Ta vaniljstången och lägg den i vaniljsåsen igen. Häll tillbaka allt i kastrullen. Värm under konstant omrörning såsen över medelhög värme tills den tjocknar. Det tar ett litet tag, och du måste passa hela tiden så såsen inte bränns vid och så att den inte blir för varm eftersom den då blir grynig när äggulorna koagulerar. När såsen blivit distinkt tjockare tar du den direkt av värmen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i den varma vaniljsåsen. Rör om ordentligt. Ställ kastrullen i kallt vattenbad så att såsen svalnar. Under tiden vispar du grädden ganska fast men fortfarande krämigt fluffig. Blanda den svala såsen med den färskpressade citronjuicen. Passera blandningen genom en sil ner i en bunke. Detta gör man för att bli av med några små korn eller grynigheter och få en silkeslen mousse. Vänd ner grädden i såsen, rör om ordentligt. Häll moussen i formen över den helt avsvalnade marängbotten. Ställ formen svalt med plast över. Ställ tårtan att svalna i minst två timmar så att gelatinet hinner stelna.

När det är dags att servera tar du fram tårtformen och drar en kniv längs med insidan av kanten så att den lossnar från kanten. Ta bort kanten, lägg tårtan på ett fat och dekorera med riven mörk choklad, blommor eller torkade citronskivor. Servera!

Mycket njutning önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*