Jordgubbs- & limemousse, pistagebotten

10384615_905841809441379_3437603590645794072_n

Här kommer jag igen med ytterligare en skapelse i kategorin moussetårtor. Denna gång har moussen fått smak av jordgubbar och lime och toppas av en spegel av just jordgubbar och lime – allt på en pistagemarängbotten. Vackra färger och ljuvliga smaker!

Just denna dagen var väldigt varm så gelén smälte en aning – om det är varmt rekommenderar jag en aning större mängd gelatin.

Du behöver:10435986_905841966108030_8799079226068132960_n

Till pistagebotten:

130 gram skalade pistagenötter

130 gram socker (till att mixa nötterna)

90 gram äggvita (ca 3-4 äggvitor)

60 gram socker (till marängen)

Till moussen:

500 gram passerade jordgubbar (det gårutmärkt att använda frysta jordgubbar)

4 äggulor

4 msk maizenamjöl

knappt 1 dl socker (bättre att ta det försiktigt och ev. lägga till socker på slutet)

1/2 dl limejuice

det rivna skalet av 2 limefrukter (helst ekologiska – tvätta noga!)

6 gelatinblad

3 dl vispgrädde

Till jordgubbsgelén:

225 gram jordgubbar (ett paket färska eller frysta jordgubbar)

saft av 1/2 – 1 limefrukt

det finrivna skalet av 1 lime

2-3 msk socker

2 gelatinblad

Gör så här:

Börja med pistagebotten:

Ta fram ett bakplåtspapper och den form du sedan ska göra tårtan i, lämpligen en 10353033_905842039441356_4555961713350614371_nkakform med löstagbara kanter. Sätt formen på bakplåtspappret och dra en penna runtom så du får en ring på pappret som visar storleken.

Lägg de hela pistagenötterna tillsammans med den första mängden socker i en matberedare och kör tills det blivit ett fint mjöl.

Blanda äggvitor och den andra mängden socker och vispa ihop till en styv blank maräng. Det tar sin tid, så ha lite tålamod.

Vänd ner pistagesockret i marängen med hjälp av en slickepott. Bred ut smeten på bakplåtspappret inom den ritade ringen.

Grädda i ugnen som du förvärmt till 170 grader. Grädda i 30 minuter. Du kan dra ner värmen till 150 grader om du märker att den tar för mycket färg. Botten ska vara färdiggräddad, inte bränd, men lite knaperseg och fortfarande saftig utan att vara blöt.

När du tagit ut den ur ugnen tar du formen och ställer ovanpå och skär ut så du får en cirkel som passar precis i formen. Kanterna som blir kvar är supergoda att smaska på. Låt bottnen svalna helt. När det sedan är dags att börja montera tårtan tar du försiktigt bort bakplåtspappret och lägger din fina pistagebotten i botten på kakformen.

Så här gör du jordgubbsmoussen:

Lägg gelatinbladen i blöt i minst 10 minuter i kallt vatten.

Blanda hälften av de passerade jordgubbarna, äggulor och maizenamjöl i en tjockbottnad kastrull. Rör ihop med en visp och värm på mellanhög värme under konstant omrörning så det inte bränns. När krämen tjocknat ordentligt tar du den av värmen. Den får inte bli för varm för då kan den bli den grynig.

Lyft upp gelatinbladen, krama ur dem lätt och rör ner dem i krämen. Rör om ordentligt och ställ sedan krämen åt sidan.

Blanda den andra halvan av de passerade jordgubbarna med jordgubbskrämen. Rör ner den kokta krämen i jordgubbarna. Om du vill vara noga och få en rikigt fin och slät mousse passerar du krämen genom en sil ner i marängsmeten – det är väl värt det! Rör om ordentligt så allt blandas.

Häll på och bred jordgubbs- och limemoussen över din pistagebotten som du lagt i en form. Ställ svalt med plast eller lock över. Under tiden gör du jordgubbsspegeln och häller på den när moussen stelnat. Häll gärna över en upp och nedvänd sked för att det inte ska gå hål i moussen som då släpper upp moussedroppar som förorenar den vackra jordgubbsgelén som ska ligga som en spegel ovanpå.

Så här gör du jordgubbs- och limegelén:

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i tio minuter. Mixa jordgubbarna med limejuice. Koka upp vatten, socker och limeskal så sockret smälter och du får en sockerlag.  Tag upp och krama ur gelatinbladet och lägg det i sockerlagen, rör om så gelatinet smälter. Tillsätt lite av jordgubbsblandningen och rör om så att det blandar sig ordentligt och inte blir några klumpar. Tillsätt mer av jordgubbsblandningen och häll till slut ner gelatinblandningen i resten av jordgubbsblandningen. Rör om ordentligt och häll gelén över tårtan. Ställ tårtan svalt att stelna i några timmar. Gelatin blir stelt först när det blir helt kallt.

Servera tårtan som den är eller med några vackra blommor, blad och/eller jordgubbar på.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera