Enkel jordgubbstarte

2294020

Tarte aux fraises får bli jordgubbstarte på svenska i brist på bättre översättning.

Tarte på franska har inget med tårta och göra, annat än att jag gärna serverar en tarte i stället för tårta på födelsedagar. En tårta heter på franska gateau.

En tarte är mer som en paj eftersom det är en pajdeg som ofta förgräddas och sedan fylls med 2294023till exempel en tjock vaniljkräm (crème patissière) och därefter färska bär eller frukt. Det finns även äppeltarte, tarte aux pommes med en äppelkompott med härlig smak av calvados med vackra äppelskivor högst upp som jag gärna gör under äppelsäsongen.2294023

Men i jordgubbssäsongen äter jag gärna så mycket svenska jordgubbar det går. Bland annat i ett gott pajskal med vispad grädde smaksatt med vanilj och lite socker. Det är den enkla versionen, den mer elaborerade och klassiskt franska fylls med en vaniljkräm (crème pâtissière) – det receptet finner du också här på Katinkas Kitchen, detta är den enklare jordgubbstarten som också är försvinnande god.

Du behöver:

200 gram vetemjöl

1 dl socker

½-1 tsk vaniljsocker

knappt ½ tsk bakpulver

100 gram kylt smör, skuret i kuber

1 ägg uppvispat med 1 tsk vatten

2 liter jordgubbar

3 dl vispgrädde smaksatt med lite socker och äkta vanilj

gärna några myntablad eller citronmelissblad

Gör så här:

Lägg alla torra ingredienser i en matberedare. Kör helt snabbt så de blandar sig. Lägg i smörkuberna och kör tills degen blir smulig och nästan går ihop. Vispa upp ägget med vattnet och häll i det. Låt köra helt snabbt så degen precis går ihop. Du kanske behöver tillsätta lite mer mjöl om degen blir för lös och kladdig. Den ska vara mer fast än en smuldeg, men bara just ha bundits ihop så den inte heller blir för kletig.

Var försiktig med att arbeta degen för mycket, när det är socker i blir den lätt väldigt kladdig. Lägg degen i plastfolie i kylen att mogna i minst 30 minuter. Kavla sedan ut degen till en platta som är större än pajformen du ska använda. Man kan även trycka ut degen i formen. Om du kavlar degen bör du ha bakplåtspapper eller plastfolie åtminstone under degen för att kunna lyfta den i ett sjok när den ska läggas i pajformen. Traditionellt använder man tarteformar, på svenska flarnformar tror jag (begreppsförvirring…) som är gjorda i metall med löstagbar kant. Man kan även använda keramikform. De brukar har räfflade kanter, i ett fåfängt försök att få degen att inte kana ner under gräddningen.

Just det här med att få degen att hålla sig uppe på kanterna är det svåra när man gör tarte, eller pajbotten över huvud taget. Man kan fylla pajdegen med torkade gula ärtor som ligger i under början av gräddningen. Det finns även speciella formar med en innerform för att hålla uppe kanten. Ett viktigt moment är att man låter pajdegen stå i formen i sitt utkavlade skick i kylen i minst en halvtimme för att få den att stanna. Även degens konsistens är viktig för att den ska hålla sig uppe.

När degen vilat i kylen gräddar du den i knappt 200 grader i mellersta delen av ugnen, om du inte har gasspis för då måste du grädda den högst upp för att den inte ska bli bränd i botten. Först gräddar du den med ärtor eller vad du har för att hålla kanterna uppe i drygt fem minuter, varefter du tar bort ärtor eller annat, naggar botten och gräddar i ca 10 minuter till. Du ser att pajskalet är färdiggräddat när degen drar sig inåt från formens kanter lite grann och degen börjar få färg. Passa eftersom den höga sockermängden gör att degen lätt blir bränd. Ta helst bort formen och lägg pajskalet på ett galler att svalna.

Vispa grädden med lite socker och äkta vanilj – den ska vara ganska fast i konsistensen utan att bli grynig och tråkig. 

För montering av jordgubbstarten:

Skölj jordgubbarna i god tid, låt dem rinna av ordentligt innan du snoppar dem. Jag brukar lägga dem på dubbel- eller trippelvikt hushållpapper för att bli av med vattnet och spara tid.

Ta fram mördegsbotten, lägg det på ett vackert fat, häll på den vispade grädden och bred ut till ett jämnt lager, dekorera med jordgubbarna och blad eller blommor. Servera direkt!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*