Glassbomb au four..!

IMG_8286Till nyår vill vi gärna ha såväl festlig mat som festlig efterrätt. gärna lite lyxigt också. Men ändå praktiskt och helst något man kan förbereda. Med de kriterierna är det inte helt lätt att komma på vad man ska göra. Jag gjorde sufflé en gång till nyår och aldrig igen! Den hade kollapsat helt när gästerna kom tillbaka efter tolvslaget… Förra året gjorde jag hjortronpannacotta med champagnegelé till de vuxna, barnen fick passionsfruktssorbet med mangotopping.

I år blir det den felande länken mellan en glassbomb och 70-talsklassikern glace au four, IMG_8975det vill säga glass bakad i ugnen under ett marängtäcke. A bömb but not of the explöding kind..:) Här är det en botten på mandelmassa och choklad, en krämig underbar vaniljglass med en kärna av förförsisk gyllene havtornssorbet. Det hela täcks med italiensk maräng som bränns av med gasolbrännaren jag använder till crème brûlée. Mitt övningsexemplar gjorde stor succé. 

Självklart kan du variera smakerna och ta till exempel chokladglass med hallonsorbet, vaniljglass med jordgubbssorbet på pistagebotten eller vad du nu känner för. Fördelen med en botten gjord på äggvita och mandel eller andra nötter är att den inte stelnar i frysen. Glassbomberna kan du göra iIMG_8974 ordning flera dagar i förväg. Den italienska marängen gör du dagen innan eller samma dag, spritsar på den och bränner av precis innan servering.

När jag provlagade den här blev den så god och uppskattad att jag inte hann med att fota den… nya bilder kommer framöver. På bilden ser man när den ”bränns av” efter att jag brett på marängsmeten med en slickepott – jag rekommenderar en sprits för snyggare resultat.:)

Du behöver för en glassbomb som räcker till ca 10 personer:

Till vaniljglassen: IMG_8976

4 1/2 dl grädde

3 dl socker

2 1/2 dl mjölk

de urskrapade fröna ur en hel vaniljstång, skuren på längden

Till havtornssorbeten: 

2 paket fryst havtorn (à 225 gram)

3 1/2 dl socker

3 dl vatten

pressad juice från 1 citron, gärna ekologisk (men ta inte i all juice på en gång – smaka av!)

Till mandelchokladbotten:

400 gram riven mandelmassa

3 äggvitor

3 msk kakaopulver (jag använde raw kakao)

en nypa salt

Till italiensk maräng: 

4 äggvitor

1 1/2 dl socker

ytterligare 1 1/2 dl socker som kokas till sockerlag tillsammans med 1 dl vatten

Gör så här: 

Vaniljglassen: 

Börja med vaniljglassen. Blanda alla ingredienserna i en bunke eller ett litermått. Låt gärna vaniljstången ligga och mjukas upp i blandningen medan du låter blandningen stå i kylen för att bli kall inför att den ska köras i glassmaskinen. Kör glassen i glassmaskinen – du kanske behöver köra den i två omgångar för bästa resultat.

Havtornssorbeten:

Koka upp socker och vatten till sockerlagen. Häll sockerlagen över de frysta havtornen. Om du använder färska eller tinade bär blandar du dem med den avsvalnade sockerlagen. Mixa de upptinade havtornen med den kalla sockerlagen. Smaka av med citronsaft. Smaka av så du har bra syra men tänk på att den framträder ännu mer när sorbeten blivit fryst. Det är därför lätt att tro att man har tillräckligt med socker fast man inte har det. De här måtten anser vi gav det bästa resultatet. Sila blandningen genom ett durkslag så du blir av med alla kärnor och skalbitar från havtornen. Ställ blandningen kallt innan det är dags att köra den i glassmaskinen.

Montering:

När glassen är klar tar du fram en bunke i plast eller metall som du haft i frysen först för att dels se att den får plats i frysen men också för att den ska vara så kall att glassen inte smälter ner direkt längs med kanterna. Lägg i vaniljglassen och försök bre upp den på kanterna så att de täcks och det är en grop i mitten där sorbeten sedan ska ligga. Om glassen bara vill glida ner ställer du in skålen med glassen i frysen tills glassen är så stel och frusen att den gör som du vill:)

När du har kört sorbeten i glassmaskinen häller du den i gropen i vaniljglassen. Jämna till ytan och ställ in bunken i frysen igen. Där kan den stå i några dagar. Du kan lägga till mandelchokladbotten när du vill.

Mandelchokladbotten:

Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna men en nypa socker till fast skum. Det tar sin tid, så ha tålamod. Blanda ner mandelmassan i äggvitan, tillsätt kakaon och rör om försiktigt med en slev eller slickepott. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma en rundel som täcker botten på din bunke med glassbomben. Om du vill kan du rita upp rundeln på pappret innan du lägger glassen i bunken. Grädda botten i 175 grader 20 minuter. Kolla att den stelnat. Ta ut den och låt botten svalna helt. Lägg den på glassen i bunken. Täck med plast om du inte ska servera direkt.

Italienska marängen:

Vispa äggvitorna med den första mängden (1 1/2 dl) socker i tio minuter. Under tiden kokar du ihop övriga 1 1/2 dl socker med 1 dl vatten till en sockerlag. Häll den varma sockerlagen i marängvispet i en stråle under vispning. Fortsätt vispa i minst 15 minuter. Marängsmeten ska bli fluffig, blank och svalna under vispningen. Ställ din italienska maräng i kylen med plast över bunken tills det är dags att använda den.

Slutmontering:

Spritsa eller bred marängen över den uppvälta glassbomben. Se till att glassen täcks helt. Ta fram gasolbrännaren och bränn av marängen så den blir gyllenbrun men inte bränd runtom. Servera direkt.

Man skulle även kunna bränna av den tidigare och sedan låta hela skapelsen stå i frysen till servering, men det kräver sin frys så den inte skadas eftersom marängen fortsätter att vara mjuk även i frysen.

För extra festlighet – sätt tomtebloss i din glassbomb au four och bär in till de väntande gästerna som förhoppningsvis blir glada och nöjda!

Bon appétit!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*