Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Röd currypasta

Röd curry används till kött, fisk och skaldjur. Det är som vanligt väl värt att göra curryn själv då det ger helt andra smakdimensioner än den köpta. Gör en stor sats och frys in i olika påsar så går det riktigt fort att laga till en spännande fantastiskt god rätt vid andra tillfällen. 

Det traditionella sättet att tillaga den här curryblandningen är genom att använda en stor mortel. I brist på en sådan kan man använda dels en kaffekvarn för de torra kryddorna och sedan en matberedare eller mixer. Fast resultatet blir säkert ännu bättre i en riktigt stor stenmortel. Måste önska mig en sådan! 🙂

Du behöver:

10 svarta pepparkorn, lätt rostade i torr stekpannaIMG_4167

½ tsk spiskumminfrön, lätt rostade i torr stekpanna

1 rågad msk korianderfrön, lätt rostade i torr stekpanna

2 msk råa risgryn

12 stora torkade röda chilifrukter

1 stjälk lemongrass (citrongräs), finhackadIMG_4166

några cm färsk galangalrot (en släkting till ingefära, kallas även ka), eller frusen eller torkad (den torkade ska rostas lätt innan användning)

3 skivor fruset makrutskal (en slags lime med skrovligt skal som du kan hitta i asiatisk affär – använd IMG_4168annars lite vanligt limeskal som du river i eller skalar av med potatisskalare och strimlar därefter)

några cm färsk ingefära, finhackad

4 vitlöksklyftor, finhackade

4 schalottenlökar, finhackade

2 tsk räkpasta, kapi

½ tsk riven muskotnötIMG_4169

½ tsk muskotblomma

1 tsk salt

½ msk matolja

Gör så här: 

Mal pepparkornen med risgrynen, spiskummin- och korianderfröna till ett fint pulver i kaffekvarn. Använder du torkad galangal/ka mal du den också. Chilifrukterna lägger IMG_3592du i blöt i kokande vatten för att mjukas upp under en timme. Om du använder torkad lemongrass och makrutskal kan du lägga det i vattnet med chilin för att mjukas upp också. Häll av vattnet och spara en del. Häll alla ingredienser i en mixer och kör på högt varv tills det blir en fin pasta. Tillsätt gärna lite av chilivattnet om pastan blir för fast, men se upp så den inte heller blir för soppig och lös.

Använd några msk av currypastan i den curry du ska laga. Kvarvarande currypasta steker du i matoljan under ständig omrörning på ganska låg värme tills börjar dofta, ca 5-7 IMG_3590minuter. Låt svalna och lägg i plastburkar med bra lock eller i dubbla plastpåsar.

Lycka till i ditt Thai-kök önskas med vänliga matglada hälsingar!

Förmedlat genom Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply