Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Glassbomb med hallon och vanilj

Det här är en annan smakvariant av de tidigare publicerade glassbomberna – denna vinters desserthöjdare i Katinkas Kitchen:) Kombinationen av hallon och vanilj är en riktig lyckad smakkombination. Glassbomben går självklart lika bra att servera utan marängbotten. Om du ändå vill ha den kan du välja mellan pistage eller mandel, eller hasselnötter om du har turen att tåla det. 

Det bedrevs intensivt experimentarbete i Katinkas Kitchen inför ett nyår för några år sedan för att få till en bra glassbomb. Det är framför allt marängen som har visat sig vara en utmaning. Eftersom italiensk maräng måste vispas så himla länge tänkte jag göra lite genvägar och testade först att göra marängen en dag i förväg och förvara den i kylen. Men se det gick inte så bra för då delade sig marängen och när vi försökte vispa ihop den igen över varmt vattenbad blev den fortfarande för lös. Det är det ni ser på bilden här – marängen täcker bara delvis glassbomben(!) Nästa gång testade jag att vispa i hushållsassistenten för att slippa ratta elvispen själv. Men det gick inte heller eftersom maskinen inte hade samma snurr som elvispen. Det blev bara att återgå till elvisp och tålamod för att få en bra maräng. När den väl är klar kan den med fördel spritsas på glassbomben som sedan kan förvaras i frysen i flera dagar innan det är dags att servera den. Man kan även välja att bränna av den innan den förvaras i frysen men det blir lite läckrare när marängen är nyligen avbränd så den är mer krispig på ytan och något varm fortfarande när den serveras direkt.

Du behöver för en glassbomb som räcker till ca 10 personer:

Till vaniljglassen: IMG_8785

5 1/2 dl grädde

4 dl socker

4 dl mjölk

de urskrapade fröna ur en hel vaniljstång, skuren på längden

Till hallonsorbeten: 

2 paket frysta hallon (à 225 gram)

3 dl socker

2 1/2 dl vattenIMG_8796

1/2 msk pressad lime- eller citronjuice

Till marängbotten:

130 gram skalade pistagenötter eller hallon

130 gram socker (till att mixa nötterna)

90 gram äggvita (ca 3 äggvitor)

60 gram socker (till marängen)IMG_8955

Till italiensk maräng: 

4 äggvitor

1 1/2 dl socker

ytterligare 1 1/2 dl socker som kokas till sockerlag tillsammans med 1 dl vatten

Gör så här: IMG_8954

Vaniljglassen: 

Börja med vaniljglassen. Du kan blanda hela smeten men kör den i två omgångar i glassmaskinen. Blanda alla ingredienserna i en bunke eller ett litermått. Låt gärna vaniljstången ligga och mjukas upp i blandningen medan du låter blandningen stå i kylen för att bli kall inför att den ska köras i glassmaskinen. Eller så kokar du upp grädden med sockret och vaniljstången för att få ut mesta möjliga härliga vaniljsmak och samtidigt bli av med en del av sockrigheten. Ställ vaniljgrädden att kallna i kylen och blanda sedan med mjölken. Kör glassen i glassmaskinen i två omgångar.

Hallonsorbeten:

Koka upp socker och vatten till sockerlagen. Häll hallonen i den varma färdiga sockerlagen, rör runt och ställ att svalna. Smaka av med citronsaft. Smaka av så du har bra syra men tänk på att den framträder ännu mer när sorbeten blivit fryst. Det är därför lätt att tro att man har tillräckligt med socker fast man inte har det. De här måtten anser vi gav det bästa resultatet. Ta fram den avsvalnade blandningen och passera genom en sil så du blir av med alla hallonkärnor. Släng dem eller använd dem i fil, yoghurt, på gröt eller i något bak. Ställ din hallonsorbetblandning svalt tills det är dags att köra den i glassmaskinen.

Montering:

När glassen är klar tar du fram en bunke i plast eller metall som du haft i frysen först för att dels se att den får plats i frysen men också för att den ska vara så kall att glassen inte smälter ner direkt längs med kanterna. Lägg i vaniljglassen och försök bre upp den på kanterna så att de täcks och det är en grop i mitten där sorbeten sedan ska ligga. Om glassen bara vill glida ner ställer du in skålen med glassen i frysen tills glassen är så stel och frusen att den gör som du vill:)

När du har kört sorbeten i glassmaskinen häller du den i gropen i vaniljglassen. Jämna till ytan och ställ in bunken i frysen igen. Där kan den stå i några dagar. Du kan lägga till pistagebotten när du vill.

Pistagebotten:

Ta fram ett bakplåtspapper och den skål du sedan ska göra glassbomben i, lämpligen en rostfri skål alternativt en plastskål med rundad lämplig form. Sätt formen på bakplåtspappret och dra en penna runtom så du får en ring på pappret som visar storleken.

Lägg de hela pistagenötterna tillsammans med den första mängden socker i en matberedare och kör tills de blivit ett fint mjöl.

Blanda äggvitor och den andra mängden socker och vispa ihop till en styv blank maräng. Det tar sin tid, så ha lite tålamod.

Vänd ner pistagesockret i marängen med hjälp av en slickepott. Bred ut smeten på bakplåtspappret inom den ritade ringen.

Grädda i ugnen som du förvärmt till 170 grader. Grädda i 30 minuter. Du kan dra ner värmen till 150 grader om du märker att den tar för mycket färg. Botten ska vara färdiggräddad, inte bränd, men lite knaperseg och fortfarande saftig utan att vara blöt.

När du tagit ut den ur ugnen tar du formen och ställer ovanpå och skär ut så du får en cirkel som passar precis i formen. Kanterna som blir kvar är supergoda att smaska på. Låt bottnen svalna helt. Lägg den som ett lock över skålen med glassbomben.

Italienska marängen:

Vispa äggvitorna med den första mängden (1 1/2 dl) socker i tio minuter. Under tiden kokar du ihop övriga 1 1/2 dl socker med 1 dl vatten till en sockerlag. Häll den varma sockerlagen i marängvispet i en stråle under vispning. Fortsätt vispa i minst 15 minuter. Marängsmeten ska bli fluffig, blank och svalna under vispningen. Ställ din italienska maräng i kylen med plast över bunken tills det är dags att använda den.

Slutmontering:

Spritsa eller bred marängen över den uppvälta glassbomben på sin botten. Se till att glassen täcks helt. Ta fram gasolbrännaren och bränn av marängen så den blir gyllenbrun men inte bränd runtom. Servera direkt.

Man skulle även kunna bränna av den tidigare och sedan låta hela skapelsen stå i frysen till servering, men det kräver sin frys så den inte skadas eftersom marängen fortsätter att vara mjuk även i frysen. Det bästa är nog att försöka ställa in hela glassbomben med påspritsad maräng, ta fram den i tid och bränna av när marängen tinat något och glassen börjat bli lagom mjuk.

För extra festlighet – sätt tomtebloss i din glassbomb au four och bär in till de väntande gästerna som förhoppningsvis blir glada och nöjda!

Bon appétit!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply