Vinkokta päron med chokladkolasås

IMG_9484

Varje vinter blir jag päronsugen av någon anledning. Och just nu har jag hittat fina Conference-päron som jag här valt att vinkoka i en lag smaksatt med vanilj och stjärnanis. Jag är helt galen i smakkombinationen päron-vanilj-stjärnanis som jag även gör en sorbet på med champagne i. Jag har valt att göra lagen lite mindre söt eftersom de sedan först ska svalna i sin goda lag och sedan serveras med en chokladsås med smak av kola och vaniljglass eller grädde. IMG_9466

Det blir som en variant på den klassiska franska desserten päron Belle Hélène. Den goda lagen sparar du och använder som drinkbas eller varför inte göra en sorbet på den.

Som vanligt är det bäst med så hög kvalitet som möjligt, men eftersom päronen kokas i den goda lagen blir det ganska förlåtande emot päronens kvalitet. Det är bäst att inte ta alltför mogna päron eftersom de kokar sönder för lätt.

Du behöver för 6 personer: IMG_9467

Om du vill göra egen vaniljglass finner du receptet i eget inlägg här på Katinkas Kitchen.

Till lagen och päronen: 

6 päron

5 dl vatten

3 dl socker

1 hel vaniljstång, skuren på längdenIMG_9468

1-2 hela stjärnanis

saft från en citron

en citronskiva som får koka med och ge smak av både saft och skal

vitt vin med fin syra, t.ex. en tysk Riesling eller en spansk Verdejo

Till chokladsåsen: IMG_9485

2 dl kakao av god kvalitet

1 1/2 dl socker

1 dl ljus sirap

1 1/2-2 dl grädde (jag använder Valio laktosfri)

1 kryddmått havssalt för fin brytning

Gör så här med päronen: IMG_9483

Blanda vatten, socker, citronsaft, stjärnanis och vaniljstången som du skurit på längden så att de goda smakgivande små fröna kommer ut vid kokningen. Lägg i citronskivan. Se till att ta en tillräckligt stor kastrull så päronen får plats tillsammans med lagen. Låt koka upp medan du skalar päronen. Skaftet ska vara kvar så att man kan hålla i det och det dessutom blir vackrare så. Skala noggrant så att päronen inte blir grönrandiga av skal (om du inte vill göra randiga päron med flit..). Skär av en skiva i botten så päronen kan stå vid servering – det har också fördelen att krokiga päron kan ”rätas upp” något. Lägg eller ställ päronen i lagen och häll på vin så det precis täcker päronen.  Låt koka ca 20-30 minuter tills de är mjuka – känn med en sticka lite försiktigt, helst underifrån så päronen ser intakta och fina ut vid servering. Tänk också på att de fortsätter att mjukna i den varma lagen efter kokningen.

Ställ kastrullen att svalna med locket på. På vintern kan man ställa ut den ett tag om det inte är alltför minusgradigt. Annars låter du den svalna i rumstemperatur och ställer den sedan kallt till servering. päronen går bra att förbereda någon eller några dagar i förväg.

När det så närmar sig servering sätter du igång med din chokladsås och glassen. Följ receptet på vaniljglass du finner här på Katinkas Kitchen – skriv vaniljglass i sökrutan uppe till höger. Det finns även ett enkelt recept som inte behöver kokning av en crème anglaise (vaniljsås) i början såsom det klassiska receptet föreskriver.

Så här gör du chokladsåsen: 

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Rör om och låt koka upp försiktigt på mellan hög värme. Det är viktigt att röra ofta så att den inte bränns fast i botten. Låt den puttra ihop i ca 10 minuter så den blir lite kolaseg.

Servering: 

Lägg upp päronen på fat eller i skålar. Den som vill häller på lite av den goda lagen. Häll såsen på päronen så den rinner ner längs med ena sidan. Servera med vaniljglassen eller lösvispad grädde.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera