Rullsemla(!)

IMG_9850

Fira dagen efter fettisdagen med en rullremla! Jag glömde helt bort att det var semmeldag. Ända sedan jul och i vissa fall till och med före jul säljs semlorna för fullt på alla bagerier. För flera år sedan skapade jag det här receptet, med inspiration i den explosion av idérika nytänkanden kring semlor vi sett under ett antal  år, med Tössebageriets semmelwrap och en uppsjö därefter. 

Maken är galet förtjust i semlor medan jag föråt mig en aning då jag väntade min son – som faktiskt också är otroligt förtjust i semlor:) Dessa semmelfantaster har coachat och peppat mig och kommit med massa mer eller mindre genomförbara idéer och uppslag kring semmeltemat, i vart fall smakmässigt. Medan vi experimenterar vidare på andra varianter tycker jag verkligen du ska pröva den IMG_9846här lättlagade fluffiga rulltårtan med semmelsmaker. Den har kardemumma i anslaget (så heter botten har jag lärt mig) med mandelmassig gräddkrämsfyllning som kan smaksättas med lite Amaretto för mer vuxensmak. Semmelrulltårtan är syndigt god, lättare än en semla och slank vips ner i testpatrullen med rasande fart. Dessutom är den glutenfri!

Du behöver: 

4 små ägg eller 3 stora äggIMG_9830

1 1/2 dl socker

1 1/2 dl potatismjöl eller glutenfritt vitt mjöl

1 tsk mald kardemumma, gärna färskmalen i en ren pepparkvarn (bagartips jag fått)

1/2 tsk vaniljfrön (finns på burk)

1 tsk bakpulver

Till fyllningen: 

300 gram mandelmassa, grovrivenIMG_9831

2 dl grädde – jag använder laktosfri från Valio (och får inget för att säga det!)

1 msk Amaretto (italiensk mandellikör)

Gör så här: 

Vispa ägg och socker med kardemumman riktigt fluffigt och poröst. Det tar 5-10 minuter så ha tålamod! Vänd försiktigt ner mjölet som du blandat med bakpulver. Blanda ihop försiktigt så fluffigheten och luften behålls så gott det går. Bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt eller i en långpanna. Grädda i 225 grader i 5-10 minuter – passa så att det inte bränns! Jag brukar sätta klockan på 7 minuter och stå och passa för säkerhets skull. Den måste ju vara genomgräddad men får heller inte bli bränd. IMG_9833Den pöser ofta upp lite oregelbundet men det jämnar ut sig sedan.

Tag ut och och låt rulltårtsbotten svalna. Vispa grädden och rör ner mandelmassan till krämen. Bred krämen över den helt avsvalnade rulltårtan (viktigt att inte ha för bråttom – då smälter grädden!), rulla ihop och linda in den i bakplåtspapper, smörpapper eller plastfolie. Lägg den i kylen i några timmar eller över natten. Skär upp och servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar IMG_9845från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_9849

Kommentera