Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Oxfilé provencal

IMG_0386

Det här är en klassisk 70-talsrätt som jag tror att Tore Wretman står bakom, eller om det är Carl Butler. Hur som helst är det en mycket god rätt som jag länge hade som favorit när jag var liten – Coeur de filet provencal. Jag har alltid älskat vitlök och här får man sitt lystmäte med vitlökssmöret som smälter ner över köttet och potatisen. Grundreceptet föreskriver råstekt potatis i stekpanna men jag förenklar genom att lägga den i en ugnsfast form och steka den i ugn som en slags potatiskaka. Köttet steks i stekpanna och bör vara något understekt för att klara IMG_0383gratineringen i ugn sedan. Servera gärna gröna bönor till, på franskt manér. 

Tyvärr är rätten sådär sjuttitalistiskt brunmurrig och gör sig inte så bra på bild, men god är den!

Du behöver för 4 personer: 

600 gram oxfilé

12-15 potatisar, skalade och skurna i tunna skivorIMG_0384

75-100 gram smör

2-3 vitlöksklyftor, skalade och pressade eller mosade med kniv med salt mot skärbrädan

gärna persilja

salt och peppar

gröna bönor, haricots verts, att servera till

smör och olivolja till stekningIMG_0387

Gör så här: 

Lägg potatisen i en smord ugnsfast form som telgelpannor i lager. Ringla lite olivolja över, salt och peppra och grädda i 200 grader ugn i ca 40 minuter. Potatisen ska vara mjuk i mitten och lite knaperstekt i kanten.

Rör ihop vitlökssmöret. Koka bönorna. Peppra och salta köttet, stek det i en blandning av smör och olja för bästa resultat. Se till att köttet inte blir riktigt klart eftersom det ska gratineras i ugnen sedan och lätt blir för överstekt IMG_0388och tråkigt då.

Skiva upp köttet, lägg det över potatisen, klicka eller bred ut vitlökssmöret över och gratinera i ugnen på ganska hög värme ett kort tag så att vitlökssmöret precis smälter ner.

Servera direkt med haricots verts och ett glas gott rött vin.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply