Lättrimmad kyckling med primörer

Det här är en härlig vårlig lätt rätt som känns underbart fräsch och nyttig och passar perfekt så här på sommaren. Den blir som ett mellanting mellan soppa och gryta och brukar uppskattas av såväl stora som små.

Använd de grönsaker du får tag på och gillar, jag föreslår till exempel: sparris, morötter, vårlök och någon god potatis. Andra goda alternativ är sockerärtor, zucchini, majrova, färsk kål, fänkål etc.

Denna rätt är faktiskt mer lättlagad än den kan verka – under tiden du rimmar kycklingen fixar du till grönsakerna och kokar upp buljongen och sedan är det bara att sätta ihop det för att snart servera en fräsch nyttig rätt.

Buljongen blir ljuvlig om man har tid och ork att koka egen, annars kan man ta genvägen över någon god färdig buljong – de börjar glädjande nog bli bättre på marknaden efter alla skriverier om glutamat- och andra tillsatser. Jag tar oftast just en bra färdig buljong och förstärker den med lök, morot, kanske selleri, lagerblad, pepparkorn m.m.

Vad gäller kycklingen kan man använda kycklingfiléer eller kycklinglårfiléer eller lårben – allt efter tycke och smak.

Till 500 gram kött: Gnid in köttet med en blandning av 4-5 msk salt, 2 msk socker. Lättrimma i 2-4 timmar i kylen. När jag har lite mer bråttom brukar jag helt enkelt lägga kycklingbitarna (oftast filéer) i en saltlösning jag gjort med 2-3 msk salt, ½ msk socker och iskallt vatten så det täcker kycklingbitarna. Låt dem ligga en halvtimme och torka av dem när du lyft upp dem ur saltlagen, innan du lägger dem i buljongen.

Koka upp en god grönsaksbuljong – allra helst hemgjord med kycklingskrovet, morötter, rotselleri, ev. bladselleri, gul lök och vad för andra grönsaker du vill ha i – t.ex. palsternacka, persiljerot, kålrot, majrova. Har du färska örtkryddor är det gott att ha i – t.ex. persilja, timjan, mejram. Några pepparkorn hör också till och gärna lagerblad. Vill du kan du ha 1-2 vitlöksklyftor i också –det ger en lite sydfransk smak, men ändå mild eftersom den kokas.

Torka av köttet. Skumma av buljongen den innan du lägger i kycklingköttet för att låta det sjuda 10-15 minuter. Pröva att det är färdigkokt genom att lyfta upp det och sticka i en kniv eller sticka och se att saften som sipprar ut är klar och inte rödfärgad. Grönsakerna du valt lägger du i allteftersom den koktid de behöver. Sparrisen kan läggas i tillsammans med kycklingen eller strax efter. Jag brukar skära den snett mitt på. Späda morötter eller morötter som skurits i långa stavar behöver kanske 10-15 minuters koktid. Om man vill kan man ha i lite citron – lägg då i en halv eller en kvarts citron som du skrubbat (välj helst ekologisk). Väljer du att ha potatis i grytan är det lämpligt att koka med dem kanske till och med lite innan du lägger i kycklingen. Välj gärna en fast variant så den inte kokar sönder och grumlar buljongen.

När du lyft upp köttet och de färdigkokta grönsakerna som du ska ha till serveringen lägger du köttet under folie och reducerar buljongen – d.v.s. stormkokar den så vatten avdunstar och smaken koncentreras. Lägg upp kycklingen vackert i en djup tallrik. Har du använt kycklingfilé kan du skiva den fint och arrangera i tallriken tillsammans med grönsakerna och ösa den mustiga buljongen över och servera med kanske någon örtkrydda klippt över. Detta blir en god och nyttig rätt som serveras antingen som den är med något gott bröd att doppa i buljongen. Det är väldigt gott att servera bredbar chèvre att klicka i, eller chèvremoussen du finner här på Katinkas Kitchen. Ett annat alternativ är att blanda crème fraîche med lite vitlök och kanske citronskal och klicka i vid servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera