Hollandaisesås

IMG_5802

Hollandaisesås är en grundsås i det franska köket. Det är helt enkelt en IMG_5803emulsion av äggulor och smör smaksatt med citron. Det här receptet kommer från Julia Childs underbara bok ”Det goda franska köket”. Om man blandar i lite vispad grädde i hollandaisen får man en mousselinesås.

Hollandaise- och mousselinsås serveras gärna till nykokta primörer, såsom vit sparris, eller till fisk. Man kan även göra en god och väldigt fransk sallad med någon god salladssort – till exempel frisésallad – och lite grillad eller kokt kyckling som serveras med hollandaisesås.

Du behöver: IMG_5796

3 äggulor

1 msk pressad citron

1½ msk vatten (eller lite mer citron)

lite salt och peppar

110 gram smör

Gör så här: 

Häll äggulor i mixer tillsammans med citronen, vattnet samt salt och peppar.IMG_5797

Skär smöret i små bitar och smält i kastrull tills skummar.

Sätt på locket på mixern och kör på högsta hastighet i två sekunder. Droppa sedan i det smälta smöret försiktigt i tunn stråle alltmedan du kör på högsta hastigheten. Numera kan man ju använda en stavmixer – se upp så inte stänker.

När du tillsatt två tredjedelar av smöret börjar det bli en krämliknande konsistens. Häll smöret försiktigt och ta inte med den mjölkiga bottensatsen som blivit i kastrullen med det smälta smöret. Smaka av såsen med kanske mer peppar, salt eller citron.

Använd såsen genast eller ställ bunken med den i en skål ljummet vatten för att hålla den vid rätt temperatur. Vattnet får dock inte vara för varmt.

För sauce mousseline tillsätter du bara någon dl vispad grädde precis innan servering. Bon appétit!IMG_5798

Ödmjukt förmedlat med vänliga matglada hälsningar genom Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_5799

Kommentera