Moussetårta på choklad och hallon

IMG_1218

Moussetårtor har blivit lite av en specialitet i mitt kök. De är lättare att göra än man kan tro, praktiska att göra i förväg och ser proffsiga ut – dessutom smakar de förföriskt. Glutenfria och laktosfria gör jag dem alltid. Här är en variant med mandelmarängbotten, chokladmousse, hallonmousse och färska hallon. IMG_3360

Mandelmarängen görs på oskalade mandlar. Det är inte bara praktiskt – det gör också att den får en nästan hasselnötsliknande ton, vilket är glädjande för alla oss som älskar hasselnötter men är allergiska. Den som inte tål mandel kan göra botten på kokos, följ receptet för limemoussetårtan – sök i sökrutan uppe till höger på moussetårta.

Du behöver: IMG_1217

Till mandelbotten:

130 gram hel oskalad mandel2137221

130 gram socker (till att mixa mandeln)

90 gram äggvita (ca 4 äggvitor)

60 gram socker (till marängen)

Till chokladmoussen:IMG_1218

120 gram mjölk (ca 1 1/4 dl)

20 gram socker (2 msk)

55 gram äggula (3 st.)

1 tsk maizenamjöl

200 gram vispgrädde (2 dl)

150 gram mörk choklad, bruten i bitar eller hackadIMG_3362

2 gelatinblad

Till hallonmoussen: 

300 gram hallonpuré (passerade hallon så man blir av med kärnorna – det är enklast att göra genom att mixa dem först tillsammans med sockret här nedan)

knappt 1 dl socker

ev. 1/2 tsk vaniljfrön (finns att köpa i välsorterade affärer numera till allas vår glädje)

90 gram äggula (ca 4 äggulor)

3 msk maizenamjöl

4 1/2 gelatinblad

2 äggvitor, hårt vispade tillsammans med 2 msk socker

2 1/2 dl vispgrädde

Gör så här:2137227

Börja med mandelbotten:

Ta fram ett bakplåtspapper och den form du sedan ska göra tårtan i, lämpligen en kakform med löstagbara kanter. Sätt formen på bakplåtspappret och dra
en penna runtom så du får en ring på pappret som visar storleken.

Lägg de hela mandlarna tillsammans med den första mängden socker i en matberedare och kör tills mandlarna blivit ett fint mjöl.

Blanda äggvitor och den andra mängden socker och vispa ihop till en styv blank maräng. Det tar sin tid, så ha lite tålamod.

Vänd ner mandelsockret i marängen med hjälp av en slickepott. Bred ut smeten på bakplåtspappret inom den ritade ringen.

Grädda i ugnen som du förvärmt till 170 grader. Grädda i 30 minuter. Du kan dra ner värmen till 150 grader om du märker att den tar för mycket färg. 2137230Botten ska vara färdiggräddad, inte bränd, men lite knaperseg och fortfarande saftig utan att vara blöt.

När du tagit ut den ur ugnen tar du formen och ställer ovanpå och skär ut så du får en cirkel som passar precis i formen. Kanterna som 2137233blir kvar är supergoda att smaska på. Låt bottnen svalna helt. När det sedan är dags att börja montera tårtan tar du försiktigt bort bakplåtspappret och lägger din fina mandelbotten i botten på kakformen.

Hallonmoussen: 

Blanda hallon och socker med vaniljfröna och mixa ordentligt så att sockret löser sig. Passera hallonen genom en sil genom att mosa dem med sked mot silen. Är du lyckligt lottad och har en moulinette använder du den. Detta silande tar lite tid, men är väl värt arbetet eftersom moussen då blir silkeslen men full av ljuvlig hallonsmak.

Blanda hallonpurén med äggulorna, lite mjölk, maizena i en tjockbottnad kastrull. Rör om ordentligt och låt koka upp under omrörning på medelhög värme. Det är viktigt att den inte kokar för mycket och för länge, då koagulerar äggulan och det blir grynigt. Du kan låta den koka upp till 80-85 grader – mät gärna med en termometer. Den ska ha tjocknat, dra den av värmen och ställ krämen att svalna.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst tio minuter.

Vispa äggvitorna med lite socker till ett hårt och fast marängskum. Passera ner hallonkrämen i marängvispet.

Vispa grädden ganska fast i en bunke och ställ den åt sidan ett litet tag.

Lyft upp gelatinbladen med fingrarna och lägg i en rostfri bunke tillsammans med det lilla vatten som kommer med när du lyfter upp gelatinbladen, det vill säga du behöver inte krama ur dem. Ställ bunken över en kastrull eller bunke med vatten som du kokat upp innan, så det fortfarande är hett men inte kokar. Rör i gelatinet tills smält – detta går fort.

Rör ner gelatinet i hallonpurén.

Sist vänder du ner den vispade grädden. Blanda ordentligt men försiktigt.

Häll hallonmoussen över mandelmarängbotten i formen. Ställ formen kallt.

Chokladmoussen:

Koka först en kräm på mjölk, socker, äggulor och maizenamjöl. Låt den koka upp över medelhög värme under konstant omrörning så den inte blir bränd. Krämen ska tjockna ordentligt, men inte blir för varm – då blir den grynig. Vill du vara noga använder du en termometer. Krämen ska bli 85 grader men inte mer. Tag krämen av värmen och fortsätt vispa i den ett tag.

Lägg andra mängden gelatinblad i kallt vatten i fem-tio minuter medan du smälter chokladen:

Smält chokladen i tjockbottnad kastrull på lägsta värmen på en platta på spisen. Det här är ett bättre sätt än vattenbad, eftersom man då riskerar att få vattenånga i chokladen, och det får chokladen att bli helt grynig och förstörd. Den som är van vid att använda mikrovågsugn kan smälta chokladen i den, men jag använder bara mikron till att värma mat:) Chokladen får inte värmas för mycket – max 55 grader. När chokladen smält rör du ner din kräm. Vill du vara noga passerar du krämen genom en sil även den här gången.

Tag upp gelatinbladen och krama ur dem helt lätt. Lägg dem med det resterande vattnet i t.ex. ett halvlitermått, decilitermått eller en rostfri bunke som du håller över en kastrull med hett vatten tills gelatinet smält. Här duger vattenbadet bättre än direkt värme. När gelatinet smält helt rör du ner det i din chokladkräm. Rör om ordentligt så det blandas väl. Ställ åt sidan ett tag så det svalnar medan du vispar grädden. Vispa grädden, men inte för hårt. Vänd ner grädden i den avsvalnade chokladkrämen. Rör om ordentligt men försiktigt.

Ta fram din tårtform, bred ut chokladmoussen i ett jämnt lager och ställ åter formen kallt med ett lock över att stelna. Tårtan bör stå kallt i åtminstone 2-3 timmar eller över natten. Gelatin stelnar först när det blir helt kallt. Tårtan kan med fördel göras en dag eller två innan den ska serveras.

Vid servering: 

När det är dags att servera tar du fram formen. Pudra kakao över tårtan eller dekorera med färska hallon, vackra blommor, citronmelissblad eller på det vis du vill. Skär försiktigt runt kanten så den lossnar lättare från formen. Ta sedan bort ringen omkring den och försök lyfta över tårtan på ett fat eller en bricka. Om det är svårt ställer du den bara med botten av formen underst på ditt fat eller en bricka.

Servera och njut!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera