Torsk eller skrei på svenska

IMG_3355

Jag lagar mycket mat med smaker och inspiration från Medelhavet. Det här är en rätt som är desto mer svensk, även om kapris, salvia och citronskal fick slinka med för extra smakpiff i det brynta smöret med ansjovis som ger fantastisk smak till den långsambakade torsken. Särskilt med skrei blir det en fantastisk liten festmåltid till vardags eller till helgen. Färskpotatis kompletterar tillsammans IMG_3353IMG_3346med vinbräserad färsklök som nästan karamelliseras. Det här är en ganska lättlagad rätt som ändå blir väldigt festlig. Servera en sallad till och ett gott vitt vin. IMG_3347

Du behöver för 4 personer: 

4 bitar torskrygg

olivolja

1 vitlöksklyfta, pressad

vitpeppar och ev. lite salt

Till det brynta smöret: IMG_3349

80 gram smör

1 burk ansjovisfiléer (de klassiskt svenska – här duger inte några medelhavska sardeller)

3 msk kapris av god kvalitet, helst de som ligger i salt – väl avsköljda och hackade

finrivet skal av en citron, helst ekologisk och noga tvättadIMG_3351

några blad färsk salvia, hackade

Till löken: 

2 knippen små färsklökar, sköljd och med en del av blasten kvar

en rejäl klick smör

1 dl vitt vin

färsk timjanIMG_3352

salt och peppar

Gör så här: 

Lägg de avtorkade torskryggsfiléerna i en ugnsfast form som du smort med smör eller olivolja. Blanda den pressade vitlöken med oljan och peppar. Salt brukar inte behövas eftersom ansjovisen ger sälta till smöret som ska hällas över vid serveringen. Låt fisken stå tills det är dags att ställa in den så den blir stekt lagom till serveringen. Den brukar ta ca 20 minuter i ugn på 150 grader.IMG_3357

Smält smöret i en stekpanna med lock eller traktörpanna, lägg i lökarna. Är lökarna stora delar du dem i halvor och steker först på den kupiga sidan och därefter mestadels på snittytan för fin färg och bra genomstekning. Häll på vinet, timjan och peppar och låt puttra ihop under lock. Tillsätt en klick smör till när det puttrat ihop mer. Det ska bli nästan som karamelliserat med lite simmig sås runt de vackert brynta helt mjukstekta lökarna. På så vis får de fram sin allra sötaste fina smak och blir ett ljuvligt komplement till sältan i det brynta smöret.

Under tiden du steker löken sätter du på färskpotatisen och kokar den, det brukar ta 20 minuter så sätt på den strax innan du sätter in fisken i ugnen. Passa fisken så den inte blir överstekt. Sätt gärna en termometer i den eller pröva med en termometersticka. När innertemperaturen är 42 grader är den fin och mjäll och klar. Den som vill kan steka den lite mindre men inte så mycket mer för då blir den lätt torr och tråkig.

Precis innan fisken, löken och potatisen är klara smälter du smöret i en kastrull med höga kanter så det inte skvätter så mycket. När smöret börjar puttra ordentligt på ganska hög värme lägger du i de hela avrunna ansjovisfiléerna och strax därefter den hackade kaprisen och den hackade salvian. Rör lite med en sked och låt det hela puttra ihop tills smöret bryns lätt utan att brännas. Du känner att det är klart på de nötiga aromerna. Tillsätt det finrivna citronskalet och drag strax därefter kastrullen från värmen.

Lägg upp fisken på tallrikarna, lägg lök och färskpotatis bredvid och skeda ansjovissmöret över fisken. Servera resten av smöret i en skål för gästerna att ta av själva.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*