Ugnsstekt sparris

Jamies ugnsstekta sparris med körsbärstomater, svarta oliver och basilika

Ytterligare ett underbart recept från Jamie Oliver som är väl värt att förmedla. Ett härligt italieninspirerat tillbehör till maten, med angenäm sälta och mustighet – vare sig du serverar kyckling, fisk, lamm- eller nötkött. Eller väljer att ha flera olika vegetariska rätter, eller på en buffé. Ett annat alternativ är att blanda den med nykokt pasta – supergott!

Du behöver: 

700-900 gram färsk sparris

1 rejäl näve svarta oliver

20 körsbärstomater (på bilden har jag använt plommontomater, eftersom inte hade körsbärstomater)

3 msk olivolja

1 vitlöksklyfta, tunt skivad

1 rejäl näve färsk basilika

salt och nymalen svartpeppar

en liten nypa torkad chili, smulad

Gör så här: 

Skär av den nedre trådiga biten på sparrisen och skala den om det behövs. Skär den eventuellt i lite mindre bitar. Blanda alla ingredienser i en skål och lägg dem i en het stekpanna eller långpanna. Tillaga i ugn på 225 grader under 10-15 minuter. Vänd sparrisen då och då. Servera direkt.

Jamie säger att han brukar laga denna sparris lite längre än vanligt i den här rätten – inte så att den blir överkokt och mosig, utan bara så att den håller formen men ändå suger åt sig alla de ljuvliga smakerna i pannan.

Jag brukar ibland hälla på en skvätt vitt vin, om jag har det i kylen – blir mustigt och gott.

Servera!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera