Pumpasoppa, soupe de potiron

Jag kan nästan lova att denna klassiska franska soppa blir en ny favorit att plocka fram varje höst. Lika lätt och god vid en vardagsmiddag som till förrätt vid en bjudmiddag – då gärna med exklusiv tryffelolja.

Du behöver för 4 personer huvudrätt eller 6-8 personer förrätt: 

Ca 1 kg pumpa – skal, hinnor och kärnor borttagna

gärna 2 schalottenlökar och en klick smör

7 dl god kycklingbuljong (du kan behöva späda med mer, men avvakta så den inte blir för tunn)

1-2 dl grädde (kan uteslutas – jag tar ofta bara någon halv dl)

peppar

ev. riven muskotnöt

ev. salt (behövs nog inte om buljongen är salt, men tryffelsalt kan vara gott att ha i)

ev. persilja eller körvel till dekoration

olja mixad med persilja alternativt tryffelolja

Gör så här:

För den snabba varianten kokar du upp buljongen och lägger i pumpaköttet skuret i bitar. Men för fylligare smak rostar jag gärna pumpan i ugn ca 200 grader innan den kokas. Då steker jag dessutom schalottenlöken mjuk i smör i kastrullen medan pumpan rostas innan pumpa och buljong tillsätts i kastrullen. Koka pumpan mjuk. Mixa pumpan med större delen av buljongen men spara lite för att tillsätta så du får önskad konsistens. Den ska vara slät, krämig och fin men inte för tjock eller för vattnig. Vispa i grädden och smaksätt med riven muskotnöt och lite peppar. Servera i skålar gärna med lite persilje- eller tryffelolja vackert ringlad över, och kanske ett persilje- eller körvelblad för dekoration.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera