Grillad flankstek, sparris och kryddsmör

 

IMG_1126

Flankstek är en styckningsdetalj som är mycket prisvärd och väldigt god. Även om köttet inte ser så roligt ut med sina ganska grova fibrer blir det fantastiskt gott och mört när man grillar eller steker det och den ganska rika köttsmaken klarar kryddning mycket bra. Här har den serverats med grillad sparris och ett gott kryddsmör. En enkel fräsch sommarmiddag som kan varieras med andra grillade grönsaker såsom zucchini, aubergine, tomater. Den som vill serverar även potatisklyftor eller grillad potatis till. 

Receptet på god och praktisk grillad potatis publicerades för ungefär en vecka sidan – sök i sökrutan i kolumnen uppe till höger.

Du behöver för 4 personer: IMG_1125

beräkna 150-200 gram kött per person d.v.s. 600-800 gram

två knippen färsk grön sparris

olivolja

peppar, salt, chilipulver eller kryddblandning

örtkryddor

Till kryddsmöret: IMG_1126

100 gram smör, rumstempererat

2 vitlöksklyftor, skalade och pressade eller finhackade

det finrivna skalet av 1 citron

färska örter efter tillgång och smak – t.ex. persilja, basilika, rosmarin, timjan, körvel…

salt och peppar

Gör så här: 

Torka av köttet ordentligt, gnid gärna in det med lite olivolja. Krydda köttet och salta ganska rikligt. Som sagt, flankstek tål rejält med kryddning. Lägg köttet att vila, det blir bäst om det läggs på grillen rumstempererat. Rör ihop kryddsmöret, smaka av och ställ kallt. Skär eller bryt bort nederdelen på sparrisen, skala med potatisskalare den nedre delen om du inte har alldeles färska späda sparrisar då du antagligen inte behöver skala dem. Lägg köttet i ett helt stycke på grillen när du har fin glöd och ingen eld. Använder du en Webergrill lägger du på locket och ser till att köttet helst får indirekt värme genom hur du arrangerat kolen. Stek sparrisen i en stekpanna under tiden eller lägg dem i ett galler som man spänner fast dem i (brukar även användas till fisk så att delar inte trillar i elden). Skvätt lite olivolja på sparrisen, salta och peppra. Grilla eller stek sparrisen så den får fin färg utan att brännas men inte blivit för mjuk och slak. Låt köttet vila ett tag innan du skär upp det i fina skivor. Servera med din grillade eller stekta sparris och kryddsmöret samt kanske ett gott bröd. Den som vill kompletterar med potatis i någon form – varför inte de grillade halvorna som du finner recept till här på Katinkas Kitchen (de publicerades för några dagar sedan).

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*