Grillad tonfisk med asiatiska smaker

IMG_1949

Färsk tonfisk är otroligt gott att grilla eller halstra och servera med en fräsch salsa. Här har jag gjort en tomatsalsa med asiatiska smaker av lime, thailändsk fisksås, soya, koriander och chili. Servera med de grönsaker du vill eller gör som jag och grilla även salladslök och broccoli och servera eventuellt en timbal av ris till för extra fyllighet – diabetikern hoppar över riset och tar desto mer grönsaker i stället. 

Du behöver för 4 personer: IMG_1945

4 bitar färsk tonfisk (linfångad känns bättre att köpa än trålfångad)

olivolja eller sesamolja

salt och peppar, ev. chili explosion att krydda tonfisken med

300 gram cocktailtomater – ju bättre kvalitet desto godare salsa (jag använde Vikentomater)

3 stjälkar salladslökIMG_1946

saften av 2-3 limefrukter

2 msk Kikkoman soja

2 msk thailändsk fisksås (Nam Pla)

1 röd chili

några msk hackad färsk koriander

Grönsakstillbehör att grilla:IMG_1947

1 knippe salladslök

1 broccoli eller ännu hellre sparrisbroccoli

2 limefrukter delade i halvor

ev. jasminris – kokt enligt anvisningar på förpackningen

Gör så här: IMG_1948

Ta fram tonfisken ur kylen så den blir lite varmare innan grillningen eller halstringen. Pensla den med olivolja eller sesamolja. Krydda med peppar, lite salt och gärna Santa Marias Chiliexplosion kryddblandning. Ställ åt sidan medan du gör salsan, kokar riset IMG_1951och förbereder grönsakerna för grillning.

Skär tomaterna i ganska små bitar, skiva salladslöken tunt, hacka eller skiva chilin tunt. Blanda ihop tillsammans med den pressade limejuicen, soyan och fisksåsen. Smaka av så du har en fin balans på smakerna salt, surt, starkt och lite sötma från tomaterna. Hacka koriandern och tillsätt även den. Ställ salsan åt sidan.

Förväll salladslökarna, dvs koka dem i några minuter så de mjuknar en aning. Förkoka även broccolin något.

Grilla eller halstra salladslöken, broccolin och limehalvorna först. Därefter lägger du på tonfisken och grillar några minuter på varje sida, beroende på tjockleken på skivorna. Det är viktigt att den fortfarande är röd i mitten annars blir den hopplöst seg och tråkig att äta. Men den ska ha fin grillyta utanpå.

Lägg upp på tallrikar och gör eventuellt timbaler av riset genom att fylla en lämplig liten form, kokott, kaffekopp eller liknande med ris och sedan stjälpa upp den på tallriken. Dekorera med korianderblad. Häll salsa på tonfisken. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera