Entrecôte, pumpa, linser & kryddig bovete

IMG_2682

Jag hade fyra skivor entrecôte, en butternut pumpa, halvinspiration och influenser av att ha läst om Paul Svensson och hur han torkar oliver och kapris för att strö över rätter. När jag stod där och lagade i mitt kök visste jag inte hur jag skulle få ihop allt och vad det skulle bli. Men resultatet blev över förväntan, fullt av härliga smaker och känns lite nyttigare med linser och hel bovete som tillbehör tillsammans med den underbara pumpapurén. Umami, Medelhavet och höst på en och samma tallrik. Tillbehören går även utmärkt att servera till fisk, kyckling eller annat kött såsom vilt. Utan rött kött blir det här en riktigt nyttig rätt full av antiinflammatoriska ingredienser. IMG_2681

Du behöver för 4 personer: 

4 skivor entrecôte

salt och peppar

gärna en grillpanna att halstra köttet i

1 liten burk urkärnade svarta oliver

1 burk hel kapris i salt (så mycket godare än kapris i lag!)  – väl avsköljd och blötlagd

gärna lite hackad vårlök att strö över vid serveringIMG_2677

Till linserna: 

2 dl belugalinser

6 dl vatten

1 lagerblad

2 limeblad (finns att köpa frysta)

1-2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

1 schalottenlök, skalad och finhackad

olivolja eller annan olja till stekning

1 dl vitt vin eller Noilly Prat (torr fransk Vermouth)IMG_2673

Till kryddig bovete: 

2 dl hel bovete

1 buljongtärning

gärna några msk brynt smör för extra fin smak alternativt en blandning av smör och olj

nymald peppar

salt

färsk eller fryst koriander, hackad

färsk basilika, hackad

starkt paprikapulver

gärna rökigt paprikapulver

gärna sumac om du har

spiskummin

malda korianderfrön

Till pumpapurén: 

1 butternut pumpa

3 msk brynt smör för fin smak

extra rumsvarmt smör att tillsätta på slutet

olivolja

vitpeppar

1 vitlöksklyfta, skalad och hackad

1 gul lök eller 2 schalottenlökar, skalade och hackade

mald koriander

peppar och salt

ev. lite vatten för bra konsistens

Gör så här: IMG_2682

Lägg köttskivorna på en skärbräda eller ett fat, torka av dem, salta och peppra och låt dem stå och bli rumstempererade medan du fixar med allt det andra.

Skölj kaprisen noga så allt salt försvinner, låt dem ligga i blöt i kallt vatten en kvart, häll av vattnet, skölj lite till och lägg kparisen på hushållspapper att torka.

Häll av vätskan från oliverna, skölj av helt hastigt och lägg även dem på hushållspapper att torka.

Lägg en näve oliver på ett nytt torrt hushållspapper på ett fat och ställ in det i mikron i två-tre minuter. Oliverna ska bli som torkade och spröda. Ställ dem åt sidan. Gör likadant med kaprisen i två minuter eller den tid som krävs i din mikro för att de ska bli torra och spröda. Ställ åt sidan så länge.

Dela pumpan på längden och lägg in de två halvorna som de är i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter att mjukna och rosta lite. Låt pumpan svalna något så du kan hantera den, skala den (det går lättare efter ugnsbakningen), kärna ur och skär i ganska små bitar. Stek pumpan tillsammans med lök och vitlök på medelhög värme. Lägg på ett lock efter ett tag, krydda, tillsätt mer smör. När pumpan är helt mjuk lägger du den i en mixer och mixar till slät härlig konsistens. Du kanske behöver tillsätta lite mer smör, olivolja eller en aning hett vatten. Lägg upp purén i en tjockbottnad kastrull.

Koka de hela bovvetekornen i rikligt med vatten med en buljongtärning. Häll av och låt rinna av eller lägg på en handduk eller hushållspapper för att få kornen så torra som möjligt.

Koka linserna med lagerblad och limeblad samt lite salt i ganska rikligt med vatten i tio minuter. Häll av vattnet. Lägg linserna i en sauteuse eller lite vidare kastrull eller panna med vitlök, lök, vitt vin eller vermouth och låt puttra ihop så att smakerna sugs in. Tillsätt olivolja, krydda och låt stå avdragen från värmen.

Stek bovetekornen i brynt smör tillsammans med kryddor och en del av koriandern, salta och smaka av. Ställ åt sidan.

När du sedan ska montera och servera värmer du försiktigt upp linserna i sin kastrull, pumpapurén på låg värme i sin kastrull under lätt omrörning. Värm även den kryddiga boveten, tillsätt extra koriander och basilika. Halstra köttet, lägg upp på tallrik med pumpapuré, linser, kryddig bovete och strö torkade oliver och kapris över. (Du kanske behöver köra dem en aning i mikron igen ifall de mjuknat något under väntetiden). Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera