Havtornsbavarois

IMG_2717

Havtorn har en säregen smak och intensiv färg och jag bara älskar att använda den i efterrätter. Det är lite pyssligt eftersom man måste koka och mixa, sila och pressa bort kärnorna innan man får den åtråvärda fantastiska saften som man kan göra så mycket gott av. Här har jag både gjort en bavarois och en sorbet som får komplettera varandra i en havtornsduett, men de går lika bra att servera var och en för sig. En bavarois eller bavaroise som man ibland också kan läsa är köksfranska för en bayersk kräm, en vanniljsås (crème anglaise) som förstärkts med hårt vispad äggvita, smaksättning (ofta citron eller apelsin), gelatin och en aning vispad grädde. På kökssvenska kallas det kuriöst nog för fromage, och var populärt för ett antal år sedan. En bavarois är lite lättare och luftigare än en pannacotta och kan serveras på flera sätt, uppstjälpt och dekorerad eller som här i sin form. Receptet på havtornssorbeten publiceras i eget inlägg.

Den här efterrätten blir nog mycket bättre med ett litet lager sötsyrliga havtornsgelé överst. Sök på gelé i sökrutan och följ något annat recept men ersätt med havtorn så får du en både vackrare och godare rätt! 
IMG_2699

Du behöver för 4 personer: 

1 ask frusen havtorn (ca 250 gram)

1/2 dl socker

3 äggulor

3/4 dl socker

1 tsk maizenamjölIMG_2700

1 1/2 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten

2 äggvitor

1/2 msk socker

en knivsudd salt

1 1/2 dl mjölk (jag använder Valios laktosfria)

1 dl grädde (även här tar jag Valios laktosfria)IMG_2702

Gör så här:

Lägg havtornen med första mängden socker i en tjockbottnad kastrull och låt värma upp så att det precis börjar koka. Tag av från IMG_2701värmen, rör runt och låt svalna. Mixa ordentligt. Häll i en sil och låt all vätska rinna igenom, pressa med en sked så bara kärnorna och en del av skalen blir kvar i silen. Ställ vätskan att svalna.

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten.

Vispa äggulor med andra mängden socker tills det blir trådigt och tjockt. Vispa i maizenamjölet. Hetta upp mjölken, häll den försiktigt i äggvispet under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och ställ den på medelhög värme. IMG_2703Värm upp försiktigt under konstant omrörning tills din crème anglaise tjocknar. Den får inte bli för varm, 75 grader är bra, annars koagulerar äggulan och den skär sig. När såsen tjocknat tar du den av värmen, rör om och låter den svalna ett litet tag. Rör ner gelatinbladen, rör ordentligt så det blandar sig helt. Tillsätt även 3/4 dl av havtornsvätskan. (Resten kan du använda till sorbet eller gelé att lägga ovanpå bavaroiserna. Låt blandningen stå medan du vispar äggvitorna med saltet tills det tjocknat – det tar åtminstone 5-10 minuter. Tillsätt den lilla mängden socker och fortsätt IMG_2712vispa tills det styvnat ytterligare. Vänd ner äggvitevispet i krämen. Ställ kallt i kylen. Vispa grädden fluffig och ganska fast utan att det blir smör. Vänd ner grädden i den avsvalnade men ännu inte stela krämen. Häll upp i glas eller skålar. Lägg plastfolie över och ställ in i kylen att svalna åtminstone två timmar eller över natten. Gelatin stelnar först IMG_2715när det blivit helt kallt, så det tar lite tid.

Tag fram och stjälp upp efter att ha doppat formarna i hett vatten helt snabbt eller servera direkt ur skålen/glaset/formen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_2716

Kommentera