Marockansk linssoppa

 

IMG_3260

Linser är goda, nyttiga och mycket lättlagade, särskilt de linserna som inte behöver blötläggning. Numera finns även delikatesslinser i form av de små Puylinserna eller Belugalinserna som likt de röda linserna inte heller behöver blötläggas. Här har jag använt sådana och gjort en marockanskinspirerad soppa. Soppor och grytor på linser görs i både Marocko och andra nordafrikanska länder samt i Indien, men där är det oftast den röda eller gröna linsen. Citron, vitlök, spiskummin, en aning chili och koriander sätter fin smak till denna snabblagade soppa. Måndagssoppa och tisdagspasta brukar jag köra med, och här har ni veckans soppa som värmer gott nu när våren tagit paus och det mest liknar höst ute. 

När jag lagade den här goda soppan hade jag några babyauberginer från mina föräldrars lantställe i kylen som också fick slinka med. Se till att de kokas riktigt mjuka. Man kan även välja att använda vanlig aubergine som skärs i bitar och får steka med ett kort tag i början innan vätskan tillsätt. Det blir mycket gott.

Du behöver för 4 personer: IMG_3259

2 dl belugalinser eller puylinser (små, mörkbrun-svart-skimrande)

2 buljongtärningar (jag tar ekologisk grönsaksbuljong utan glutamat)

1 liter vatten

4 färska tomater, hackade eller 1 burk hackade eller passerade tomater av god kvalitet alt. några msk tomatpuré

4 vitlöksklyftor, skalade och hackade eller mosadeIMG_3258

1 gul lök, skalad och finhackad

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade

2 morötter, skalade och finhackade eller strimlade

1 påse eller paket bladspenat eller babyspenat

1 tsk mald spiskummin

1/2 tsk malda korianderfrön

1 krm harissa (en nordafrikansk chilipasta eller -pulver) eller chilipulver alt. färsk chili, finhackad

1 citron, tvättad helst ekologisk – det finrivna skalet samt den IMG_3260pressade saften (lägg gärna i halvorna att koka med sedan)

salt och peppar efter smak (buljongen är salt också)

färsk koriander, hackad

olja till stekning (jag använde en blandning av kokosolja och olivolja)

Gör så här: 

Fräs vitlök och lök i oljan på medellåg värme tills löken är mjuk utan att bli bränd. Tillsätt spiskummin och harissa. Om du väljer att även ha i morötter tillsätter du dem här också. Häll på tomater, låt fräsa ett tag till och tillsätt sedan buljongen. Tillsätt även det finrivna citronskalet. Låt puttra under lock i ca 20 minuter tills linserna och morötterna är mjuka. Det tar ca 20-30 minuter. Rör om då och då. Smaka av – salta, peppra, ev, mer kryddor? Pressa i citronsaften precis innan servering och dekorera soppan med den färska koriandern. Servera, gärna med ett gott bröd till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

En kommentar

  1. Såå god soppa! Bytte ut spenaten mot sötpotatis & lime istället för citron/ Toppenrecept ✨👌🏼

Kommentera