Linssallad med roquefort

Den här oslagbart enkla men ändå raffinerade sallad blir extra god och vacker när man gör den på den delikata små grönsvartskimrande Puylinserna eller ännu svartare likaledes delikata små Belugalinserna, men den går även att göra på bruna eller gröna linser. Jag serverar den antingen som tillbehör till kyckling eller kött eller som förrätt. Den syrligt salta osten tillsammans med de varma linserna och balsamvinägern är en riktig smakhöjdare – måste prövas!

Den här rätter är ju bara strikt vegetarisk för den som äter ost. Även om osten principiellt kan uteslutas sker det något magiskt i mötet av smakerna.

Du behöver:

3 dl puylinser

vatten till kokning, kanske en bit lök eller vitlök och lite timjan, gärna färsk

100-200 gram roquefortost eller annan god grön- eller blåmögelost, gärna på fårmjölk

En god balsamvinäger

En god olivolja

Nymald peppar från kvarnen

Fräsch salladsblandning efter tillgång och smak – gärna med ruccola

Gör så här:

Koka linserna enligt anvisning, brukar gå ganska fort (kanske 20 minuter – de får inte bli för grötiga). Varken puylinser eller belugalinser behöver blötläggas vilket förenklar ytterligare. Om man vill kan man lägga lite timjan, ett lagerblad och kanske en bit lök eller vitlök i kokvattnet eller lite god grönsaksbuljong. Ta inte för mycket buljong dock, eftersom linsernas smak inte ska drunkna i buljongen och sälta ändå kommer sedan från osten.

Lägg upp linserna vackert på portionstallrikar, kanske med lite ruccola eller annan vacker och god sallad i botten och vid sidan av. Smula roquefortost i mitten av linshögen och droppa en riktigt god balsamvinäger och god olivolja över. Lite nymald svartpeppar och denna enkla rätt är klar att servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Härligt… nu vet jag vad jag ska servera till förrätt på Valborgsmässoafton……… undrar vad jag ska välja till huvudrätt av dina fina recept……..?????????????????? Varm Kram fr moster C

Kommentera